Jumbo en La Place in pand Vroom & Dreesmann

V&D in Groningen. FOTO ARCHIEF DVHN

V&D in Groningen. FOTO ARCHIEF DVHN

Het gesprek is eind vorige week op initiatief van de pandeigenaar in grote vertrouwelijkheid in Groningen gevoerd. Een van de aanwezigen was wethouder Joost van Keulen. De eigenaar van het warenhuis opperde de gedachte om het pand te splitsen en de entree voor een Jumbo supermarkt in combinatie met restaurant La Place aan de kant van de Oude Ebbingestraat te maken.

Combinatie Jumbo/La Place

Na splitsing ontstaat een tweede winkel die een entree aan de kant van de Grote Markt kan krijgen. De pandeigenaar IEF Capital uit Amsterdam heeft ook geopperd om in de Roode Weeshuisstraat het magazijn voor de afgifte van goederen om te vormen tot wooncomplex. Hetzelfde zou moeten gebeuren met de verdiepingen op de Aldi Supermarkt. Over de etages in het warenhuis in de hoek Ebbingestraat-Grote Markt zijn geen ideëen gelanceerd.

De gesprekspartners spraken vrijdag absolute geheimhouding af, maar een aantal betrokkenen ontkent niet dat de combinatie Jumbo/La Place gespreksonderwerp was. Ook de plannen voor woningen in de Roode Weshuisstraat lijken reël te zijn. Twee jaar geleden zijn al de eerste impressies voor appartementen boven supermarkt Aldi verschenen.

Concurrentie

De combinatie van een Jumbo Supermarkt met La Place lijkt niet irreëel. Het levensmiddelenconcern kocht de zelfstandige La Place restaurants uit het faillissement van Vroom & Dreesmann. Daarnaast exploiteert Jumbo in een aantal steden, zoals Amsterdam en Breda, supermakten met daarin restaurants. In Groningen zoekt Jumbo bewust lokaties in en rond de binnenstad.

De reden voor deze expansiedrift is onder meer de openstelling van alle supermarkten op zondag. Jumbo had jaren lang het alleenrecht voor de vestiging in de Euroborg en trok klandiezie van heinde en verre. Nu de concurrentie ook op alle zondagen open mag zijn is de omzet van het bedrijf in de Euroborg naar beneden gegaan.

Bestemmingswijziging

In het pand van Vroom & Dreesmann aan de Roode Weeshuisstraat is decennia lang de afdeling kantoorartikelen onderdak geboden. Door interne verschuivingen kwam deze ruimte op de begane grond vrij en kon supermarkt Aldi vijf jaar geleden zijn intrek nemen. Bronnen melden dat het gesprek eind vorige week van de kant van de pandeigenaar redelijk concreet leek.

Voor de wijzigingen van de bedrijfspanden naar woningen moet de bestemming worden gewijzigd. De gemeente Groningen heeft daarover nog geen oordeel en er lopen ook nog geen aanvragen om de bestemmingswijziging op gang te brengen. Plannen voor de etages en de enorme kelder zijn er nog niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu