Justitie dagvaardt onschuldige verdachte uit Sappemeer en vraagt vrijspraak

Vrouwe Justitia in de rechtbank van Groningen Rob Zijlstra / DVHN

Het Openbaar Ministerie heeft een 24-jarige man uit Sappemeer gedagvaard voor het exploiteren van een hennepkwekerij zonder dat daar bewijzen voor zijn. De eis: vrijspraak.

De verdenking luidde dat de man in een woning in Slochteren een hennepkwekerij had met bijna 300 planten. Hij zou daar 57.600 euro mee hebben verdiend. Ook zou hij de stroom op illegale wijze hebben afgetapt.

Toen de politierechter hem vroeg wat hij van de beschuldigingen vond, antwoordde de verdachte: ,,Een beetje onzin.’’
De politierechter: ,,Een beetje onzin of veel onzin?’’

Geen sneeuw op het dak

In januari vorig jaar werd de kwekerij ontdekt. Het had gesneeuwd en op het dak van de bewuste woning lag geen sneeuw. Voor de politie is dat een indicatie dat er mogelijk een hennepkwekerij in de woning aanwezig is. Dat bleek ook het geval. De bewoner werd aangehouden en is later veroordeeld.

De man die donderdag terechtstond is de broer van de bewoner. Tijdens het politie-onderzoek vonden agenten in de woning een kartonnen drinkpakje (Wickey framboos) met een rietje. Het rietje werd in beslag genomen en opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut. Daar werd een DNA-profiel vastgesteld dat overeenkwam met het DNA van de verdachte.

Verdachte kwam wel eens bij zijn broer

Die verklaarde: ,,Ik kwam wel eens bij mijn broer en heb daar ook wel eens iets gedronken. Maar met die kwekerij heb ik niets te maken. Ik wist daar ook niet van.’’

De officier van justitie had niet veel woorden nodig. ,,Het enige dat we hebben is dat pakje drinken met daarop zijn DNA. Maar dat is geen bewijs. En meer is er niet. Ik verzoek de rechtbank de verdachte vrij te spreken en de ontnemingsvordering van 57.600 euro af te wijzen.’’

En dat was wat er gebeurde. De politierechter zei het niet, maar dacht het misschien wel: dikke onzin.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
hennep
menu