Justitie eist drie jaar cel tegen man uit Groningen wegens voorbereiden aanslag en lidmaatschap IS

De aanhouding van de Groninger IS-sympathisant S. in februari 2019 in De Lutte. Foto: News United/Dennis Nengerman

Tegen een Algerijnse man die in Groningen woonde is maandag drie jaar celstraf geëist. Hij werd verdacht van het voorbereiden van een aanslag en lidmaatschap van IS. Dat meldt De Telegraaf.

Maandag was de rechstzaak in Rotterdam. Volgens De Telegraaf werd daar duidelijk dat de man een foto had geënsceneerd van een viaduct in Groningen waarop een explosie te zien was.

De man werd in februari 2019 gearresteerd. Hij hield zich toen schuil op een vakantiepark in het plaatsje De Lutte in Overijssel. In zijn woning in Groningen, in de wijk Beijum, werd een rugzak gevonden met daarin een pistool.

Chat met Syriëgangers

Bij de rechtszaak bleek volgens De Telegraaf dat de man onder de naam ‘Generaal S.’ chatte met Syriëgangers. Hij zou gezegd hebben dat ’het afslachten van ongelovigen beter is dan al het andere in deze wereld’. De man zou ook bomhandleidingen bezitten. Op zijn telefoon werden onthoofdingsfilmpjes gevonden.

Bij de zitting bleek verder dat de verdachte binnen de gevangenis in Vught een soort leidersrol innam. Hij zou aanzien genieten van medegevangenen.

Man ontkent

De Algerijn was niet zelf bij de zitting aanwezig, maar via een beeldverbinding. Hij ontkent dat het gevonden beeldmateriaal van hem is en zegt geen jihadsympathieën te hebben.

Een foto van hem waar een Kalasjnikov in is geplakt en S. het tawheed-gebaar maakt (een vinger in de lucht) zou volgens de man zijn gephotoshopt, zo meldt De Telegraaf .

Nieuws

Meest gelezen

menu