De helft van de horeca staat op omvallen, volgens KHN. Ook voor restaurants in Groningen en Drenthe wachten droevige feestdagen

De horeca had zijn hoop gevestigd op december, de maand waarin de sector altijd een topomzet behaalt. Maar de feestdagen raken steeds verder uit zicht.

Steven Klein Nijenhuis kookt voor de gasten in de vijf hotelkamers van herberg Onder De Linden in Aduard.

Steven Klein Nijenhuis kookt voor de gasten in de vijf hotelkamers van herberg Onder De Linden in Aduard. Foto: Peter Wassing

Hoe hangt de vlag erbij? Sander Vos van restaurant De Turfsteker in Westerbork is optimistisch van aard, maar kan toch niets anders uitbrengen dan: ,,Niet zo florissant.’’

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet eerder deze week om de coronamaatregelen in december niet te versoepelen. Het vieren van de feestdagen zou alleen in huiselijke kring moeten gebeuren met bijvoorbeeld maximaal zes gasten. Het kabinet wil op 8 december meer duidelijkheid geven over mogelijke versoepelingen. Het is dus nog even afwachten.

Noodklok

In een radio-interview met Sven Kockelmann stelde Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, donderdag zelfs dat het beter was dat we kerst dit jaar helemaal overslaan, omdat er nog te veel coronabesmettingen zijn. Gommers gaat er niet over, maar hij heeft wel invloed binnen het OMT. ,,Ik snap het wel’’, reageert Vos. ,,Ik denk dat hij gelijk heeft. Zelf had ik al de verwachting dat het die kant zou opgaan. Ik zie het niet zo snel gebeuren dat we in december weer open mogen.’’

De Koninklijke Horecabond Nederland (KHN) luidt inmiddels de noodklok. Volgens KHN-voorzitter Robèr Willemsen zijn horecaondernemers de wanhoop nabij. Een fors deel van de horecabedrijven staat volgens hem op omvallen. Per direct is aanvullende financiële steun nodig. Komt dat er niet, dan gaat volgens Willemsen de helft van de sector ‘op korte termijn’ failliet.

‘Spaarpotjes zijn leeg’

Zo erg is het met De Turfsteker nog niet gesteld. Toch heeft ook Vos extra ondersteuning van de overheid nodig. Hij hoopt dat hij 100 procent van zijn kosten en omzetderving uit het steunpakket vergoed krijgt en niet slechts een deel ervan. Inmiddels heeft hij het derde pakket van de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) uitbetaald gekregen. ,,Dat gaat heel snel; dat doet het UWV goed. Maar het is niet genoeg. De mogelijkheid om de tekorten zelf aan te vullen zijn er niet meer. Onze spaarpotjes zijn leeg.’’

Irene van der Velde van KHN afdeling Groningen krijgt veel noodsignalen van noordelijke horecaondernemers. ,,Als minister Hugo de Jonge beweert dat de horeca waarschijnlijk niet voor kerst open mag, dan is dat een klap in het gezicht van ondernemers. Dat geeft veel zorgen. Op een gegeven moment is het klaar. Dan houdt het op.’’

Om uit de misère te komen moeten er volgens Van der Velde snel maatregelen worden genomen: ,,Of aanvullende financiële steun of openingsperspectief. Dat zijn de laatste redmiddelen voor veel ondernemers.’’

‘Maatwerk’

Bas van Aalderen kan erover meepraten. Het water staat hem aan de lippen. Hij heeft twee horecazaken in de binnenstad van Groningen: Bommen Berend in de Oude Ebbingestraat en Museum Café Het Pomphuis aan de Kleine der A. Door te putten uit reserves weet hij Bommen Berend naar eigen zeggen nog een poosje in de benen te houden.

Beroerder gaat het met Het Pomphuis, dat hij in de zomer van 2019 is begonnen. Hij kan niet aantonen dat hij dit jaar 20 procent omzetverlies heeft geleden vergeleken met vorig jaar, simpelweg omdat hij in 2019 niet volledig open was. Daardoor komt hij niet in aanmerking voor financiële steun. ,,We hebben dit jaar wel kosten gemaakt. Er zijn contracten afgesloten, de huur is betaald. Alle vaste lasten lopen gewoon door. Daar staat helemaal niets tegenover.’’

Wat hij graag wil van de overheid is ‘maatwerk’. ,,Het blijft een verplichte sluiting in opdracht van het kabinet. Daar moet het voor gedupeerde bedrijven financiële consequenties aan verbinden.’’

‘Hele branche naar de filistijnen’

Hij vindt dat het kabinet met twee maten meet. Bouwmarkten en warenhuizen, waar het heel druk is, mogen wel openblijven. ,,Ik wil niet tegen andere branches aan schoppen, maar ook de horeca heeft laten zien dat we de regels goed kunnen naleven. Natuurlijk is het belangrijk dat we het virus bestrijden. Daar zijn we het over eens. Maar als het zo blijft, gaat een hele branche naar de filistijnen.’’

Topkok Steven Klein Nijenhuis van Herberg Onder De Linden in Aduard, waarvan het restaurant een ster heeft, prijst zich gelukkig dat het hotel mag openblijven. Er zijn vijf kamers, dus hij kookt voor vijf tafels.

Met afstand beste kwartaal

De verwachting dat het restaurant in de loop van december weer mensen mag ontvangen die niet blijven slapen acht hij ‘nihil’. ,,Dat schat ik in op grond van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen, de berichten daarover en op wat Van Dissel (RIVM-topman, red.) naar buiten brengt. Ik denk dat de huidige maatregelen het hele jaar van kracht blijven.’’

Het is ook voor zijn eigen zaak een enorme tegenvaller. ,,Het laatste kwartaal is altijd met afstand het beste kwartaal. Daar blijft nu weinig van over.’’

Kerstmenu’s voor thuis

Maar hij gaat niet bij de pakken neerzitten. Onder De Linden komt tijdens de feestdagen met kerstmenu’s voor thuis. Echte Onder De Linden-menu’s van topkwaliteit bereid in de keuken van het restaurant. Voor maximaal honderd personen. Ze hoeven alleen thuis afgemaakt en opgewarmd te worden. Mensen krijgen er een instructievideo bij om de menu’s ‘op sterniveau te serveren’.

Verder is Klein Nijenhuis betrokken bij een project in Groningen. Voor de gesloten jeu-de-boulesbar Boel en cocktailbar The Stockroom kookt hij boxen streetfood, die met cocktails kunnen worden afgehaald of bezorgd. ,,Daar hebben we het erg druk mee.’’

‘We blijven strijdbaar’

Sander Vos van De Turfsteker zit evenmin stil. Vrijdags, zaterdags en zondags heeft hij een Drive Stew met afhaalmaaltijden en een borrelbox. In de dagen voor kerst gaat hij feestmaaltijden bereiden. Verder heeft hij het failliet verklaarde Wapen van Westerbork overgenomen. ,,Dat gaan we verbouwen. Het klinkt tegenstrijdig, maar dat hebben we nodig om op de lange duur te overleven. We blijven strijdbaar.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu