KNMI geeft code geel af voor zware windstoten van storm Francis

Code geel voor storm Francis. Foto: AFP.

Vanavond en komende nacht zwelt de wind aan en bereikt storm Francis Nederland. Volgens het KNMI bereikt de storm in de loop van de nacht en morgenochtend vroeg zijn hoogtepunt, met windkracht 9 en zeer zware windstoten van zo’n 100 kilometer per uur, vooral aan de kust. Het weerinstituut heeft voor de gehele kuststrook code geel afgegeven. In Wales zorgt storm Francis nu al voor grote chaos.

In de eerste helft van de ochtend kan het langs de west- en noordwestkust een tijdje stormen (windkracht 9) en daarbij zijn direct aan zee zeer zware windstoten mogelijk van circa 100 km/uur. In de kustgebieden van het westen en noordwesten kan de wind uithalen naar 85-95 km/uur en in het binnenland is kans op zware windstoten van circa 75 km/uur. In het noordoosten valt de wind eerst nog mee en gaat het pas later stevig waaien.

Aangezien in deze tijd veel bomen nog vol in het blad staan en ze het zwaar hebben door de droogte van de afgelopen jaren, bestaat de kans dat takken en bomen zullen afbreken en daarmee schade kunnen veroorzaken en wegen blokkeren.

Morgenmiddag is de ergste wind voorbij, maar het blijft onstuimig. Aan de kust kan het hard tot stormachtig waaien met zware windstoten van 80-90 km/uur. Ook in de Limburgse heuvels zijn zware windstoten mogelijk van ruim 75 km/uur. De wind wordt westelijk en is in het binnenland vrij krachtig tot krachtig (windkracht 5-6). In het Waddengebied komen ook morgenavond nog zware windstoten voor.

Donderdag wordt het een stuk rustiger.

Nieuws

Meest gelezen

menu