KNMI zoekt neerslagwaarnemers in Roodeschool en Woltersum. Deze vrijwilligers tappen elke ochtend op een vast tijdstip de regenmeter af

De neerslagwaarnemers tappen elke ochtend de regenmeter af. Foto: Shutterstock

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) zoekt vrijwillige neerslagwaarnemers in de buurt van Roodeschool en Woltersum.

De waarnemers krijgen een KNMI-regenmeter die zij elke ochtend rond 09.00 (wintertijd) of 10.00 (zomertijd) handmatig moeten aftappen. De waardes geven zij door aan het KNMI.

Belangrijke voorwaarde is dat de waarnemers een open en ruime tuin van minimaal 6 bij 6 meter hebben, waar weinig grote obstakels omheen staan.

Verschillen over kleine afstanden

De KNMI beschikt al sinds 1866 over een netwerk van 300 neerslagwaarnemers. Dit vrijwilligersnetwerk maakt het mogelijk om de verdeling van de hoeveelheid neerslag nauwkeurig in kaart te brengen. Dit is nodig omdat die hoeveelheid over kleine afstanden sterk kan verschillen.

De waarnemingen worden gebruikt als referentie voor de automatische weerstations en de radar, en dragen bij aan de waarschuwingen voor extreem weer, klimaatonderzoek en verwachtingen voor bijvoorbeeld droogte.

De gegevens zijn terug te zien in onze dagelijkse neerslagkaarten en de neerslagkaart van de lopende maand.

Behalve in Roodeschool en Woltersum zoekt het KNMI waarnemers in Boxtel, Epen, Hoek van Holland, Maasland, Marken, Schellingwoude, Schinnen, Swifterbant en West-Terschelling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu