Kaalslag middenberm Kleinemeersterstraat 'bewuste actie om de achteruitgang van Sappemeer te versnellen?'

De rigoureuze kap van tientallen paardenkastanjebomen in de middenberm van de Kleinemeersterstraat in Sappemeer zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen. Of er soms sprake is van een bewuste actie om de achteruitgang van Sappemeer te versnellen?

Het kappen van tientallen paardenkastanjes geeft de middenberm van de Kleinemeersterstraat in Sappemeer een desolate aanblik.

Het kappen van tientallen paardenkastanjes geeft de middenberm van de Kleinemeersterstraat in Sappemeer een desolate aanblik. foto dvhn

Niet iedereen was op de hoogte van de door de gemeente Midden-Groningen aangevraagde en verstrekte kapvergunning voor de bomen in de Kleinemeersterstraat in Sappemeer.

De overgebleven stronken staan er treurig bij

,,Zeker 20 tot 30 bomen zijn gewoon omgehakt, de overgebleven stronken staan er treurig bij. Is er een actie gaande om de achteruitgang van Sappemeer, parallel met de sluiting van station Sappemeer-Oost, te versnellen?’’, vraagt Anna Maria Fennema zich af.

Vorige week zijn in de Kleinemeersterstraat, het gedeelte tussen het spoor en de Noorderstraat, tientallen bomen gekapt. De bomen stonden in de middenberm die de beide rijbanen scheidt. De overgebleven boomstronken geven de straat opeens een desolate aanblik.

Treevember

Fennema woont zelf niet in de Kleinemeersterstraat, maar in een aanpalende wijk. ,,Ik hoop dat er een goede reden voor deze actie bestaat en dat ik niet bang hoef te zijn dat bomen in mijn eigen wijk ook plotseling moeten sneuvelen. Het is immers ‘treevember’, waarin organisaties aandacht voor het belang van bomen en bebossing vragen?’’

Woordvoerder Joost Koedam van Midden-Groningen weet te vertellen dat de paardenkastanjes ziek, dan wel oud waren. ,,Het betrof bomen van 30 tot 40 jaar oud, waarvan een deel leed aan de kastanjebloedingsziekte dat zorgt voor rot, dood hout en sterfte in de kruin. ’’

Korstvormige roestvlekken op de bast

De kastanjebloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en komt voor op paardenkastanjes. Er ontstaan roestbruine vochtige plekken op de bast van de boom die met een stroperige vloeistof bloeden. Als deze vloeistof indroogt blijven er op de bast korstvormige roestvlekken achter.

Bewoners van de Kleinemeersterstraat hebben voorafgaand aan de kap een brief van de gemeente Midden-Groningen gekregen. Koedam zegt dat er voor de kap een vergunning is aangevraagd, gepubliceerd en verleend. ,, Er wordt nagedacht over wat voor bomen worden terug geplant.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu