Kabelbaan over Ruiten Aa Kanaal in Ter Apel floreert na moeizame start

De unieke kabelbaan in Ter Apel heeft, twee jaar na de moeizame start, zijn draai gevonden Foto: Huisman Media

De kabelbaan over het Ruiten Aa Kanaal in Ter Apel wordt, ruim twee jaar na de moeizame start, geregeld door toeristen en anderen ontdekt.

Dat zegt voorzitter Biance Kruize van de Stichting Promotie Westerwolde. Die zet het gebied Westerwolde op allerlei manieren in de etalage.

,,Toeristen vragen geregeld naar de kabelbaan, zeker weten dat ze hem ook regelmatig gebruiken’’, zegt Kruize. ,,De bekendheid wordt vergroot omdat Marketing Groningen er reclame voor maakt.’’

De met de hand aan te drijven kabelbaan, uniek in de provincie, werd ruim twee jaar geleden in gebruik genomen, als afsluiting van het project waarbij de riviertjes Runde en Ruiten Aa aan elkaar werden gekoppeld.

Vandalen

Snel na de ingebruikname ging het fout. Vandalen vernielden de apparatuur die maakte dat de gondel op een goede manier tegen de steigers aankwam. De gondel was daardoor hard tegen een steiger geknald en zwaar beschadigd.

De gemeente Westerwolde, de eigenaar, liet de kabelbaan herstellen en meer hufterproof maken. Ook werden ter plekke camera’s neergezet. ,,En gelukkig gaat het nu goed’’, zegt woordvoerder Kasper Schomaker. ,,Hoeveel mensen er exact gebruik van maken, weten we niet.’’

Maar de populariteit ervan is volgens Bianca Kruize aanzienlijk. ,,Het is een voorziening die anders is dan andere.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu