Kabinet komt met 'routekaart' tot einde van coronacrisis

Premier Mark Rutte. Foto: ANP

Het kabinet wil woensdagavond een soort routekaart uit de coronacrisis presenteren. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Zorg) hopen zo perspectief te bieden aan burgers die naar versoepeling van de maatregelen snakken.

Een vastomlijnd plan is het nog niet, maar het kabinet wil duidelijk maken dat alle vakministers in het kabinet gaan broeden op plannen om de ‘nieuwe samenleving’ vorm te geven, zeggen ingewijden.

Stip aan de horizon

Het is de bedoeling die ‘stip aan de horizon’ te zetten na het crisisberaad van morgenmiddag. Dan geven Rutte en De Jonge hun persconferentie om de plannen toe te lichten. Ze zullen daarbij zeggen dat het niet uitgesloten is dat een zoektocht naar een vaccin nog één tot anderhalf jaar kan duren en de samenleving dus opnieuw vormgegeven moet worden tot die tijd.

Het kabinet hoopt ermee ook de kritiek te pareren dat het te langzaam of zonder perspectief een weg uit de ‘intelligente lockdown’ zoekt.

Daarom moeten er plannen en protocollen worden vastgelegd op alle werkterreinen van ministers. Hoe gaat het openbaar vervoer eruit zien? Wie mag er gebruik van maken? Wanneer gaan rechtbanken weer helemaal open? Welke bedrijfstakken kunnen weer op locatie gaan werken? En hoe?

Rutte en De Jonge zullen nog niet alle antwoorden neerleggen, zeggen betrokkenen, maar wel ‘denkrichtingen’ die verder moeten worden uitgewerkt.

Kappers

Heel concreet wordt ook besloten over het heropenen van terrassen en strandtenten. Die gaan mogelijk per 1 juni weer open. Kappers en enkele andere contactberoepen zouden volgende week alweer aan het werk kunnen.

Daarbij wordt het ‘optioneel’ om met een mondkapje te gaan werken. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft onderzoek gedaan naar het nut of de noodzaak van dat beschermingsmiddel, maar heeft geen uitgesproken oordeel neergelegd als het gaat om contactberoepen. ,,Er is net zoveel voor als tegen’’, zeggen ingewijden.

Eerder raadde het kabinet en het OMT het gebruik van mondkapjes nog af, omdat burgers daardoor geneigd zouden kunnen zijn om minder afstand te houden dan de voorgeschreven 1,5 meter. Die lijn wordt losgelaten. Wie liever een mondkapje draagt, kan dat doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu