Kabinet schrapt vanwege corona centraal examen op beroepsgericht vmbo

Minister Arie Slob. Foto: ANP

Leerlingen van de beroepsgerichte profielvakken op het vmbo krijgen dit jaar geen centraal praktijkexamen. Vanwege corona zijn de leerachterstanden op sommige scholen te groot. In plaats van een centraal examen krijgen zij nu een schoolexamen, waarmee de school zelf het examenmoment kan bepalen.

Dat laat minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) weten. De vmbo-scholen klaagden dat zij kampen met grote leerachterstanden.

De leerlingen van de beroepsgerichte opleidingen - zoals horeca, bakkerij en recreatie (HBR) en produceren, installeren en energie (PIE) - hebben voor de zomervakantie zo’n dertien weken praktijklessen gemist, bleek eerder al. Hoewel ze soms een praktische opdracht kregen voor thuis, is het gros van de lesstof niet behandeld.

‘Het belangrijkste zijn de leerlingen’

Door de maatregel van Slob moeten leerlingen nog steeds hetzelfde kennen en kunnen, maar door het centrale examen te schrappen kunnen scholen zelf bepalen wanneer ze het examen afnemen.

,,Het belangrijkste zijn de leerlingen’’, zegt Slob. ,,Zij moeten onder deze moeilijke omstandigheden goed voorbereid hun eindexamen kunnen maken. Ook dit jaar moeten leerlingen een volwaardig diploma kunnen halen.’’

Herkansingen

Eerder kondigde minister Slob al aan dat de afnametermijn voor de digitale examens in het vmbo en de aanlevertermijn voor de schoolexamens verlengd worden.

Daardoor krijgen scholen meer tijd om herkansingen voor het schoolexamen in te plannen of om achterstanden in te lopen bij leerlingen die enkele examens missen, bijvoorbeeld doordat ze in quarantaine zitten. Over een paar weken wordt duidelijk of er meer maatregelen nodig zijn voor de eindexamens op middelbare scholen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu