Kabinet trekt alsnog 250 miljoen euro extra uit voor 10.000 euro-subsidie aardbevingsgebied Groningen: 'Treurig dat het zo moet'

Sommige mensen stonden wel drie uur in de rij. Foto: Jan Willem van Vliet

Het kabinet trekt 250 miljoen euro extra uit voor de subsidieregeling voor het aardbevingsgebied in Groningen. Daarmee is er nu alsnog voldoende budget voor alle huishoudens die in aanmerking komen voor de subsidie van maximaal 10.000 euro.

Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer. Afgelopen maandag liep de subsidieverdeling uit tot een gênante vertoning. Inwoners van Groningen en een deel van Drenthe wilden er massaal aanspraak op maken. Maar er was veel te weinig geld voor alle 53.000 huishoudens die er recht op hadden. Zo werd het een kwestie van wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Het resultaat was dat tienduizenden mensen urenlang moesten wachten achter de computer. Anderen, veelal ouderen, probeerden hun aanvraag in te leveren bij gemeentehuizen en stonden daardoor urenlang in de kou in de rij.

Verbeteren van het huis

De subsidieregeling voor Groningers en Drenten in het aardbevingsgebied is bedoeld voor een verbetering of verduurzaming van hun woning. Mensen mogen het geld gebruiken voor een nieuwe badkamer of keuken of om bijvoorbeeld het huis te isoleren.

Voor de regeling was 300 miljoen euro beschikbaar gesteld. Maar er was zoveel belangstelling dat maandag de pot met de resterende 220 miljoen binnen een dag leeg was. Daardoor dreigden 25.000 huishoudens achter het net te vissen.

Ondanks eerdere waarschuwingen dat er te weinig geld in de pot zat, koos toenmalig verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, nu Defensie) ervoor het subsidieplafond niet te verhogen. 300 miljoen was 300 miljoen en er zou geen extra geld bijkomen. De verwachting was namelijk dat lang niet iedereen die er aanspraak op kon maken een aanvraag zou indienen.

Vijlbrief zegt dat hij de hele gang van zaken, zoals die maandag zich afspeelde, betreurt. ,,Ik heb afgelopen maandag direct gezegd dat ik mijn best zou doen om te kijken of ik dit kon oplossen. Het is voor al die Groningers die zonder resultaat urenlang in de rij hebben gestaan niet meer dan terecht dat ook zij de aanvraag kunnen doen.”

Het is nog niet bekend wanneer de mensen die buiten de boot zijn gevallen een nieuwe aanvraag kunnen indienen.

‘Treurig dat het zo moet’

Voorzitter van het Groninger Gasberaad Jan Wigboldus zegt blij te zijn met de toezegging. ,,Maar het is treurig dat het op zo’n manier moet. We zijn er nog lang niet.”

Wigboldus wil het zo snel mogelijk met Vijlbrief hebben over de verdubbeling van de gaswinning en de slechtlopende versterkingsoperatie. ,,Groningen baalt van de juridisering en de stroperige processen bij de versterking van woningen. Dat is te wijten aan het systeem, dat gebaseerd is op wantrouwen. Alles moet worden verantwoord, terwijl zo langzamerhand toch duidelijk is dat de gevolgen van de gaswinning ingrijpend en ontwrichtend zijn’‘, vindt de Gasberaad-voorzitter.

GBB: Beschamend dat het met pennenstreek is geregeld

,,Het is een onvermijdelijk besluit”, zegt Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA). Maar hij vindt tegelijkertijd dat het kabinet zich de ogen uit de kop zou moeten schamen dat ze mensen lieten vernikkelen in de kou. De PvdA’er stelt wel twee andere cruciale stappen te missen: ,,De gaswinning wordt niet weer verhoogd en het kinderhartcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijft behouden voor het Noorden. Dit besluit alleen is niet genoeg om Groningen recht te doen.”

Commissaris van de Koning in Groningen René Paas is blij met het extra geld. Paas - die zelf als regiobestuurder eind 2020 akkoord ging met het bedrag van 300 miljoen euro - zegt als delegatieleider van regionale bestuurders van aardbevingsgemeenten veel contact te hebben gehad met staatssecretaris Vijlbrief. ,,We zijn blij dat de staatssecretaris meteen de koe bij de hoorns heeft gevat. Dit was eerlijk gezegd de enige oplossing.”

Yvonne Morselt, bestuurslid van de Groninger Bodem Beweging, is kritisch over het moment en de gang van zaken: ,,Wij zijn ervan uitgegaan dat het geregeld wordt en dat we er niet over in discussie hoefden te gaan. Dat het nu met een pennenstreek kan maakt het nog beschamender, dat landelijk en regionaal bestuurders het er zo op aan hebben laten komen.”

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen steekt de hand in eigen boezem. ,,Achteraf kun je constateren dat het onverstandig is geweest dat we het er zo op aan hebben laten komen. We hadden de regeling nooit op deze manier tot uitvoering moeten brengen. Maar dat is napraten. Er was sprake van onrecht. Dat hebben we moeten rechttrekken. Ik ben blij dat de staatssecretaris daar gevoelig voor is geweest”, zegt hij. ,,Dat neemt niet weg dat we de beschamende vertoning niet kunnen terugdraaien. Het is een schandvlek. Het is mensen onrecht aangedaan in een situatie die we met zijn allen hebben laten ontstaan. Ik ben blij dat deze angel van ergernis eruit is.’‘

Uit de hoge kabinetshoed

Paas vindt dat het nieuwe kabinet een goed besluit heeft genomen. Volgens hem komt het bezoek van Vijlbrief aan Groningen, dat voor maandag en dinsdag staat gepland, in ‘iets rustiger vaarwater’ door zijn besluit om een kwart miljard extra beschikbaar te stellen.

Dat Vijlbrief vlak voor de fakkeldemonstratie zaterdag alsnog extra geld uit de hoge hoed zou toveren, was ook wel een verwachting die onder inwoners van Groningen leefde.

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis zegt dat het besluit van Vijlbrief de ‘enige juiste is na de gênante subsidieloterij’. ,,De zoveelste geslagen wond in Groningen is hiermee niet weg, maar het is wel een terechte eerste pleister die Vijlbrief hiermee plakt.”

Nieuws

menu