Kabinet trekt vijf miljard euro uit voor stikstofcrisis

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie). Foto: ANP

De komende tien jaar trekt het kabinet vijf miljard euro uit om de stikstofcrisis aan te pakken. Drie miljard euro is voor natuurherstel, zo’n twee miljard euro gaat naar ‘bronmaatregelen’, zoals regelingen voor boeren om hun bedrijf te stoppen of te verduurzamen.

Dat bevestigen Haagse bronnen. De nieuwe stikstofmaatregelen worden later deze week officieel bekendgemaakt. Ondanks het coronavirus wil het kabinet doorgaan met de aanpak van de stikstofcrisis. Dat is volgens ingewijden nodig om huizen- en wegenbouw door te laten gaan, ook als Nederland weer uit het dal klimt na de coronacrisis.

Natuurherstel

Tot 2030 wil het kabinet drie miljard euro besteden aan de versterking van natuurgebieden in Nederland. Dat geld wordt onder meer gebruikt om verzuurde stikstofgrond af te graven en grondwaterstanden te verhogen. De overheid heeft de laatste jaren veel te weinig werk gemaakt van natuurherstel, zo concludeerde de commissie-Remkes vorig jaar.

Nog eens twee miljard euro is bedoeld voor zogenoemde ‘bronmaatregelen’. Dat zijn maatregelen waarmee het kabinet de uitstoot van stikstof wil verlagen. Het grootste deel van dat bedrag gaat naar opkoopregelingen voor boerenbedrijven. Ook kunnen boeren subsidie krijgen om hun bedrijf te verduurzamen.

Eind vorig jaar trok het kabinet al 700 miljoen euro uit voor stikstofmaatregelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu