Kabinet versoepelt maatregelen rond coronavirus: Zo reageren betrokkenen uit Drenthe en Groningen

Om het coronavirus onder controle te houden, blijft het ook de komende maanden noodzakelijk om afstand te houden van elkaar. Foto: ANP/Koen van Weel

Het kabinet wil in meerdere stappen verschillende sectoren in de economie wee openstellen. Dit biedt veel ondernemers, werknemers en burgers weer perspectief.

Helène van Noord, predikant bij de Opstandingskerk en de Adventskerk in Assen

,,Dat de kerken op 1 juli maximaal 100 mensen mogen ontvangen, had ik niet gedacht. Wij zijn een evenement, dacht ik, dus dat wordt pas na september. We moeten snel schakelen. Nadenken."

,,Moeten mensen zich van te voren aanmelden? Dopen op afstand, met een kommetje en een stok, zoals nu wordt geadviseerd, dat wordt één groot waterballet ben ik bang. En bij kerkdiensten in het Duitse Nordrhein-Westfalen mag niet gezongen worden, moeten wij dat dan ook even niet meer doen?’’

Ze is dolblij om straks weer ‘live’ te kunnen preken. ,,Het was natuurlijk heel goed om dat tijdelijk via beeldscherm te doen. Maar ik mis de interactie en de vertrouwde gezichten.’’

Gedragspsycholoog Pontus Leander, initiator van een wereldwijd onderzoek naar de psychische gevolgen van corona

,,Aan de ene kant biedt deze versoepeling perspectief en kan dat ervoor zorgen dat de mensen zich juist extra inspannen om zich aan de regels te houden. Omdat ze weten dat het nog maar voor een paar weken is."

,,Maar de afgelopen maand veranderde er iets in ons collectieve denken. De aandachtsspanne veranderde, we wilden een nieuw verhaal. Maar is deze versoepeling van maatregelen niet te snel? Is de geest uit de fles en zo ja, zou je hem weer terug kunnen duwen als dat moet?"

,,Mensen leren van het gedrag van andere mensen, het effect van de ‘sociale besmetting’ wordt nog interessant.’’

Rolf Kruithof, eigenaar sportschool Easy Fit Emmen

,,Toen het nieuws uitlekte dat wij nog niet voor 1 september open kunnen, smaakte het eten me naar schoenzolen en had ik de tranen in mijn ogen. Gelukkig gaat Rutte nog wel in overleg met onze branche-organisatie. Want ik zeg je naar eer en geweten: we kunnen open."

,,Je struikelt bij ons over de anderhalvemeter-stickers en de flessen met desinfecterend middel. Ik denk echt niet dat sportscholen een grote besmettende bedrijfstak zijn. Mensen nemen een flesje water mee, doen in hun eentje wat oefeningen en gaan thuis douchen."

,,Wij zullen met een fluitje en politiepet rondlopen om mensen aan te spreken op de regels en dan pas op begeleiding bieden. Echt, ik hou mijn hart vast voor alle collega’s, want ik zie dat op veilingssites al complete fitnesscentra worden aangeboden."

Restauranthouder Jan Bas van Aalderen

,,Ik ben niet teleurgesteld. Er is in ieder geval perspectief geboden. Ons terras mag met ingang van 1 juni open en het caférestaurant ook, maar wel met een maximum van 30 gasten."

,,Een snel rekensommetje leert mij dat er met inachtneming van de ander halve meter-regel in Bommen Berend plaats is voor 26 bezoekers. Daardoor kunnen we maximaal 30 procent van de omzet draaien die we voor de coronacrisis hadden. Met het terras erbij kunnen we dat - ervan uitgaande dat het vaak mooi weer wordt - verhogen tot hooguit 40 procent."

,,Dat is dus niet te doen. Maar gelukkig mogen we aan de bak, kunnen we gasten ontvangen en kan mijn personeel weer aan de slag. Als er nog een gunstige financiële steunmaatregel komt, dan zou het echt goed nieuws zijn.’’

Directeur Bert van der Linde van vakantie- en attractiepark Drouwenerzand

,,De versoepelingen geven de burger en de ondernemer moed. Dat langzaam maar zeker de rem eraf gaat en stippen op de horizon worden gezet, is goed voor het vertrouwen."

,,Al onze campingplaatsen, huisjes en lodges zijn voorzien van eigen sanitair, maar het attractiepark is nog dicht. En wij moeten het van de combinatie van beide hebben. Daarom werken we hard aan protocollen. Ik verwacht dat ook het attractiepark dit jaar nog opengaat."

,,Met minder bezoekers, maar wel voldoende om de schade te beperken en de komende winter door te komen. Ik wil mijn 26 vaste medewerkers graag binnenboord houden, want straks heb ik ze heel hard nodig. Want wat er ook gebeurt, 2020 is een verloren jaar.’’

Manicure Janet Koerts van Nailfashion Drenthe en Nagelstudio Janet uit Beilen

,,Mijn telefoon ontplofte tijdens de persconferentie van de premier. Allemaal felicitaties en heel veel mensen die meteen een afspraak wilden maken. Vanaf maandagochtend is de nagelstudio weer open, ik verwacht kerstdrukte in juni."

We hebben niet echt een branche-organisatie, dus met een aantal collega’s en vertegenwoordigers van grote merken heb ik meegewerkt aan een protocol waar de regering deze week nog naar moet kijken. Daarin staan richtlijnen die vanaf 11 mei in ieder geval worden geadviseerd."

,,Een goede nagelstudio werkt sowieso al met mondkapjes en handschoentjes, maar volgende week krijgt de klant ook een mondkapje en zo komen er nog wel wat regels bij. Ik had al schermen aangeschaft, met onderaan een opening voor de handen."

Econometrie student Joy Machool (23) uit Groningen

„Ik ben positief gestemd.” Hij is vooral blij dat de Universiteitsbibliotheek straks weer open gaat. Thuis kan hij zich toch minder goed concentreren. „En het is ook wel lekker dat je weer wat andere mensen kunt gaan zien”.

De voorbije twee maanden sprak hij niet meer af met zijn vriendengroep. Of ze dat straks wel gaan doen? „We hebben nog geen contact gehad. Ik heb de kapper wel alvast een appje gestuurd”, zegt hij lachend.

Reactie heeft hij nog niet. Dat het kabinet een duidelijk routeboek presenteerde, vindt hij een slimme zet. „Je hebt weer iets om naar uit te kijken. Doordat er weer kleine dingen mogen ben je je bovendien minder bewust dat je thuis zit.”

Liza Hoekstra uit Borgercompagnie, dochter van 96-jarige bewoonster van een verzorgingshuis

De 96-jarige moeder van Liza Hoekstra uit Borgercompagnie woont in een verzorgingshuis in Friesland. Ze heeft al weken haar familie en naasten niet mogen ontvangen. Liza Hoekstra had op meer gehoopt. ,,Dat ik haar met Moederdag even over haar wang had kunnen strijken.’’

Ze zat met een raar gevoel naar de persconferentie te kijken. ,,Het bezoekverbod wordt stap voor stap versoepeld. Ik denk dat het voor mijn moeder en heel veel ouderen die al weken, gedwongen in een sociaal isolement zitten, te langzaam gaat."

,,Die stip aan de horizon wordt niet meer gezien. Het leven heeft aan kwaliteit ingeboet. Mijn moeder zal sterven aan het eenzaamheidsvirus ben ik bang. Eenzaam, zonder ons, opgesloten in het verzorgingstehuis.’’

Horeca-medewerker Manon Eggens (23) uit Mantinge

 ,,Op 1 juni mag ik gelukkig weer werken. Ik heb een parttime baan in de bediening bij restaurant De Turfsteker in Westerbork. Op zich is het goed dat er de eerste maand een limiet geldt van dertig gasten."

,,Het was beter geweest als er wordt uitgegaan van een x-aantal personen per zoveel vierkante meter. De zaak waarin ik werk is heel ruim. Dat is een groot verschil met een minirestaurant. Ik denk niet dat ik me straks onveilig ga voelen. Ik maak me meer zorgen om kwetsbare ouderen."

,,Het valt wel te verwachten dat het aantal corona-besmettingen na 1 juni wat gaat stijgen, maar het is positief dat de samenleving weer op gang komt. Je moet een afweging maken tussen het aantal zieken en het aantal faillissementen.’’

Bestuursvoorzitter Paul van der Wijk van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen

,,Ik denk dat het op zich verstandige maatregelen zijn van het kabinet om gefaseerd toch weer een normaal maatschappelijk leven op te kunnen pakken. Met als randvoorwaarde dat we zorgen voor de meest kwetsbare groepen.”

Bestuursvoorzitter Paul van der Wijk van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen vreest momenteel maar een ding: dat het coronavirus weer in oncontroleerbare vorm op de zorgsector afkomt. ,,We moeten nu goed zicht houden op de verspreiding. Testen en traceren zijn essentieel om te kijken waar nieuwe besmettingshaarden ontstaan.”

Het WZA versoepelt zelf ook de maatregelen. Van de grote triagetent blijft maar een kwart over. ,,We gaan naar een anderhalvemeterziekenhuis met tal van hygiënemaatregelen en bijvoorbeeld routes waarbij iedereen goed rechts loopt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu