Twee keer verdwenen plannen voor de kalkoven in Appingedam in een la. Nu wordt-ie toch opgeknapt. Een van de laatste kalkovens in Groningen staat van top tot teen in de steigers

De restauratie van de ouderwetse kalkoven aan de Dijkhuizenweg in Appingedam begint. Donderdagmiddag is het bouwbord officieel onthuld en de steigers staan er al omheen.

Apetrots staan de vier bestuursleden van de stichting Behoud van Industrieel en Cultureel erfgoed Stad Appingedam (BICSA) voor de kalkoven. Hans Meijer, Erik Meijer (‘geen familie hoor’), Martinus van Hoorn en Jaap Pilon hebben in 2019 hun stichting opgericht om de verpauperde kalkoven langs het Nieuwe Diep in oude luister herstellen.

Apetrots staan de vier bestuursleden van de stichting Behoud van Industrieel en Cultureel erfgoed Stad Appingedam (BICSA) voor de kalkoven. Hans Meijer, Erik Meijer (‘geen familie hoor’), Martinus van Hoorn en Jaap Pilon hebben in 2019 hun stichting opgericht om de verpauperde kalkoven langs het Nieuwe Diep in oude luister herstellen. Foto: Jan Willem van Vliet

Achterop de Stadswerf in Appingedam staat een grote gemetselde oven. Om de rode bakstenen zijn zwarte netten gespannen, waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat er geen stenen uitvallen, en uit sommige kieren en naden pieken groene takken. De wind rukt aan de stalen deuren en de steiger die om het gevaarte is gebouwd, piept en kraakt. De oven is rond 1900 gebouwd en werd daarna zestig jaar lang gebruikt om van schelpen kalk te maken. Daarmee konden huizen worden gemetseld. Handig in een omgeving waar in die tijd volop Groninger bakstenen werden gebakken.

Nieuws

menu