Kalmpjes wandelen, maar spelen als Barcelona

Hoewel de bal niet boven de heup mag worden gespeeld, ligt de lat hoog. Spelen als FC Barcelona: aannemen en doortikken. Tiki taka voor de zestig plus!

De Oldstars van FC Groningen tijdens de demonstratie op het complex van HS'88. FOTO JAN KANNING

De Oldstars van FC Groningen tijdens de demonstratie op het complex van HS'88. FOTO JAN KANNING

De nieuwste trend in het edele voetbalspel is Walking Football, overgewaaid van de Britse Eilanden. Oudere heren die het rennen achter een stuk leer beu zijn en bedaagd het balletje rond willen tikken. Met als uiteindelijk doel lichamelijk fit te blijven, toch nog een beetje positieve groepsdynamiek te beleven en de gezonde buitenlucht op te kunnen snuiven.

Deze ochtend introduceert HS’88 het Walking Football in de kantine in Hoogezand. Bert Verver heeft er zich sterk voor gemaakt en bij het met de deur in huis vallen merkt hij meteen maar op dat het helemaal niet uitgesloten is dat ook vrouwen op leeftijd zich aan de bal gaan wagen.

De Oldstars van FC Groningen

In de goed gevulde ruimte van de paars-witte zaterdagvereniging zitten nochtans vrijwel uitsluitend heren. Een grote groep van hen gekleed in groen trainingspak: de Oldstars van FC Groningen. Zij verzorgen de demonstratie die op de introductie zal volgen. Zo kunnen de belangstellenden eens zien hoe Walking Football er in de praktijk uitziet. Een van de heren die het al gespeeld heeft verklapt dat hij in een eerder ‘voetballeven’ keeper was. Nu doet hij dit, een spelletje met bal zónder keeper. ,,En ik vind het echt geweldig om te doen.’’

 

Manager maatschappelijke projecten van FC Groningen, Mick Duzink, vertelt enthousiast over de mooie toekomst die hij voor het Walking Football ziet. ,,In onze provincie is het begonnen met een klein groepje bij SIOS in Sauwerd. Dat werd daar in de buurt meteen overgenomen door SV Bedum en daarna volgde Noordpool. Inmiddels doen ze het ook bij HZVV in Hoogeveen en Gorecht in Haren. Momenteel zijn we bezig om het op te zetten op sportpark Kardinge in de stad Groningen, waar drie clubs zitten: DIO, Oosterparkers en GVAV. Op 3 juni willen we daar een eerste FC Groningen-Hannn Oldstars toernooi gaan organiseren. Walking Football, en wat zou het mooi zijn als daar ook een team van HS’88 dan aan meedoet.’’

Niet rennen, kopen of sliden, wel plezier hebben

Op het kunstgras van de club is een veldje uitgezet van 42 bij 21 meter, met kleine doeltjes. Het is zes tegen zes. Wat moeten deze spelers, die ooit gewoon voetbal spelen, uit hun hoofd bannen? Buitenspel. Is er niet bij. De kopbal, zo hoog mag de bal niet komen. Tackle, sliding? Verboden. Geen directe vrij trap, geen strafschop.

Een hele hoop dus niet. Maar wat dan wel? Plezier op een leeftijd dat de kans groot is dat het plezier in gewoon voetbal wat minder wordt. Omdat het allemaal niet zo soepel meer marcheert met het lijf.

Walking Football, dat kan bijna niet missen, heeft zeker toekomst. Je moet er even aan wennen als je het ziet. De scheidsrechter blaast op zijn fluitje en roept maar weer eens: niet rennen! En bij sommigen is het er met geen tien paarden uit te krijgen: minutenlang zeuren over een bal die wel of niet uit was. Maar ook dat iemand meespeelt die de tachtig al ruimschoots gepasseerd is.

Lol, plezier. Zonder tackle, zonder kopbal, zonder keeper. Met het levende bewijs dat je met een beetje goeie wil als ‘jongbejaarde’ kunt spelen als in Nou Camp. Tiki taka.

Dagblad van het Noorden bezocht in 2014 ook al een Walking Football-training. Bekijk hieronder de video.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu