Kameraadschap versus azc-beleid

Voorop in de stoet het spandoek van Landstorm Nederland. FOTO DVHN

Kameraadschap Noord-Nederland hield zaterdag in Winschoten een demonstratie tegen het asielbeleid.

Ordelijk
Een paard van de bereden politie sjokt kalm langs de demonstranten die zich bij de stationshal in Winschoten verzamelen. De spandoeken zijn nog opgerold. Henk Jansen van Kameraadschap Noord-Nederland (KNNL) draagt een witte armband met in het Duits de aanduiding ‘Ordner’. Hij en anderen met eenzelfde armband moeten ervoor zorgen dat de demonstratie tegen het asielbeleid ordelijk verloopt.

'Ordners' moeten zorgen alles ordelijk verloopt

KNNL
,,Wij staan hier, omdat we tegen dit asielbeleid zijn’’, zegt Jansen. ,,We zijn niet tegen vluchtelingen, maar vinden dat deze mensen in hun eigen regio moeten worden opgevangen. Daar hebben ze vergelijkbare culturen. Als je die mensen hiernaartoe haalt, gaat dat wrikken.’’ KNNL omschrijft zich op haar Facebookpagina als een organisatie ‘die zich richt op nationaal gezinde mensen met een socialistisch hart in Noord-Nederland’. Extreem rechts? ,,Wij laten geen stempel op ons drukken’’, zegt Marcel Flink.

KNNL begon als een vriendenclub. Jansen: ,,We wilden op een gegeven moment gewoon een signaal afgeven. En niet alleen tegen vluchtelingen, maar ook bijvoorbeeld tegen de lage lonen.’’

Landstorm Nederland
Nieuwe demonstranten melden zich buiten bij de stationshal waar binnen een tentoonstelling is over het communistisch verzet in de Tweede Wereldoorlog. Een politieman vraagt een man en een vrouw of ze de tekst op hun spandoek even willen laten zien. De agent leest: ‘stop de multiculturele terreur. Grenzen dicht nu!!! Landstorm Nederland’. Hij knikt. Het spandoek mag. Landstorm Nederland is volgens een demonstrant die het doek draagt een ‘landelijke burgerwacht’. Een Nederlandse SS-eenheid die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Duitsers vocht, draagt dezelfde naam. Jansen: ,,Die achtergrond kende ik niet. Ze hebben ook geen band met onze organisatie.’’

Honderd man meldden zich via Facebook voor de demonstratie aan, maar uiteindelijk staat er krap de helft. De politie heeft meer mensen op de been. ,,Als er een tegendemonstratie komt, kan er van alles gebeuren’’, zegt ME-chef Jos Bruining.

Een Nederlandse SS-eenheid uit de Tweede Wereldoorlog, draagt dezelfde naam.

Leuzen
Het is 13 uur en de stoet zet zich in beweging. Het doel is het Oldambtplein, waar ze een een uur mogen demonstreren. Ze schreeuwen met tussenpozen leuzen als: ‘hier marcheert het nationaal verzet’, ‘Alles voor volk, land en cultuur’ en ook ‘Ali, Ahmet, Mustafa. Keer terug naar Afrika’.

Een oudere vrouw kijkt verbaasd naar de demonstranten die haar huis passeren. ,,belachelijk’’, vindt ze. Maar niet iedereen denkt er zo over. ,,Al die vluchtelingen, het is mijn hobby ook niet’’, merkt een man op die met zijn fiets stilhoudt om te kijken.

De demonstranten komen uit de regio en de rest van het land. Een man uit Beerta tilt zijn dochtertje van 4 op de nek. Zijn vrouw duwt hun jongste dochter van 16 maanden in de wandelwagen. ,,Wij betalen ons scheel voor de opvang, terwijl vluchtelingen alles gratis krijgen’’, zegt hij.

Een donker meisje is geboeid door de optocht. Ze wijst naar één van de paarden met felgele sokjes van de bereden politie. ,,Wat een cool paardje!’’

'Vaderlandsliefde is geen racisme'
Bij supermarkt Jumbo op het Oldambtplein houdt de stoet halt. Verschillende sprekers uiten hun onvrede met het huidige asielbeleid, terwijl even verderop klanten boodschappen in hun auto’s tillen. Een man, die bijna 40 jaar geleden uit Suriname naar Nederland kwam, kijkt met opgetrokken wenkbrauwen naar het spandoek ‘Vaderlandsliefde is geen racisme’. ,,Tuurlijk. En dan zo gekleed gaan’’, zegt hij en knikt naar de militaire broeken en kortgeschoren hoofden van een aantal demonstranten.

De stoet loopt weer terug naar het station. De demonstratie is voorbij. KNNL bedankt iedereen hartelijk voor de deelname. ’’Een meisje pakt haar mobiele telefoon en toetst een nummer in. ,,Hai mam. Alles is goedgegaan hoor.’'

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Gevlucht
menu