Kamerlid Henk Krol (50 PLUS): 'Is uitstel van verkiezing voor Eemsdelta mogelijk?'

Henk Krol Foto: Adri van Esch

Tweede Kamerlid Henk Krol van 50 PLUS pleit voor uitstel van de verkiezing voor de nieuwe gemeente Eemsdelta. Dat heeft hij in een brief aan minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties laten weten.

De verkiezing vindt dit jaar plaats op 18 november. Krol vraagt van de minister of het juridisch mogelijk is om die uit te stellen. Hij vreest dat lokale partijen, vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zich minder goed kunnen voorbereiden. ,,In het bijzonder de partijen die nog niet eerder meededen in één van drie gemeenten Appingedam, Delfzijl of Loppersum.”

Noodscenario

Krol stelt dat vooral kwetsbare groepen mogelijk meer hinder ondervinden bij deelname aan de verkiezingscampagnes als gevolg van de intelligente lockdown. ,,Daarmee wordt het actieve - en passieve kiesrecht van groepen kiezers aangetast.”

Mocht de verkiezing toch op 18 november doorgaan, dan wil Krol van de minister weten of er voor de nieuwe gemeente een noodscenario klaarligt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu