Kamerlid Henk Nijboer gooit Shell de kamer uit

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Regeringspartijen PvdA en VVD reageren furieus op een lobbybrief van Shell. Daarin staat dat er minder geld voor bouwkundige versterking komt als de gaswinning versneld wordt teruggeschroefd.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer werd deze week geconfronteerd met een lobbyist van Shell die er geen doekjes om wond en de gemaakte afspraken over bouwkundige versterking ter discussie stelde. Nijboer vertelde dit vrijdagmiddag tijdens het RTV Noord-radioprogramma ‘De Week tot Eén’.

In de brief aan Kamerleden stelt Shell: ‘Overhaaste beslissingen tot versneld verlagen van de gasproductie in Groningen vernietigt potentieel zo’n 100 miljard nationaal inkomen, dat gepaard zal gaan met dure gasimporten en dus een verslechterde betalingsbalans’.

Marchanderen

Volgens Shell dreigt bij een versnelde verlaging van de gasproductie in Groningen de economische basis onder het versterkingsplan van Nationaal Coördinator Hans Alders te worden weggehaald. Nijboer: ,,Daar deugt helemaal niks van. Met de relatie tussen de gemaakte afspraken voor bouwkundige versterking van woningen en de hoeveelheid gaswinning valt niet te marchanderen.’’ Deze week liet de NAM, een dochterbedrijf van Shell, in het winningsplan weten dat het mogelijk moet zijn de gasproductie te verhogen van 27 naar 33 miljard kuub per jaar.

Ook VVD-Kamerlid André Bosman is stomverbaasd over de houding van Shell. ,,Onbestaanbaar. Het is heel simpel. De bouwkundige versterking gaat gewoon geregeld worden. Dat moeten we heel hard in hun oor roepen.. De gasopbrengst is niet gekoppeld aan de versterkingsopgave en de bijdrage die daarvoor nodig is. Dat staat los van elkaar.’’

Bij kop en kont

Nieboer vindt dat de houding en het optreden van Shell alle perken te buiten gaat. ,,Als het om geld gaat is hun lobby maximaal en het belang van de Groningers ondergeschikt. Ik heb ze bij kop en kont gepakt en mijn kamer uitgezet.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu