Kamerlid Henk Nijboer over hongerstaker in Ten Post: Wanhoopsdaad toont diepte van de ellende

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Foto Archief ANP

Het is een illusie om te denken dat de wanhoop, die in het gasgebied in vele jaren is opgebouwd, met een subsidieregeling te verhelpen valt.

Dat zei minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid, Welzijn en Sport) donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer. Hij erkent dat de schade aan woningen en gebouwen in hoofden en harten van mensen is gaan zitten.

Hongerstaker Ten Post

De Jonge reageerde op PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, die verwees naar hongerstaker Dhani Hoekstra uit Ten Post. Volgens Nijboer illustreert een dergelijke wanhoopsdaad de steeds groter wordende diepte van de ellende. ,,Erkent de minister dat?’‘

De Jonge gaf aan dat hij de komende jaren 5,3 miljoen euro steekt in de geestelijke verzorging van mensen in het bevingsgebied. Ook zoekt hij contact met onderzoeker Tom Postmes van de Rijksuniversiteit Groningen. Uit diens onderzoek blijkt dat de geestelijke gezondheid van mensen met meervoudige aardbevingsschade gestaag afneemt.

Levens van bewoners op slot

Er is veel onduidelijkheid over de afwikkeling van de schade en de versterking. Daardoor kunnen ze niet verder. Hun levens zitten op slot. De onderzoekers zien levens ontsporen doordat mensen niet kunnen verhuizen, door financiële zorgen of door gevechten met instanties. Steeds meer bewoners gaan kopje onder door de stress.

Ook minister Eric Wiebes (VVD, Economische Zaken en Klimaat) haalde hongerstaker Hoekstra even aan. ,,Dat is een buitengewoon verdrietig iets. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) en de Commissie Bijzondere Situaties hebben contact met dit echtpaar.’‘

De Jonge afgemeld (en teruggefloten)

De Jonge maakte in de Tweede Kamer trouwens een slechte beurt, omdat hij aanvankelijk verstek liet gaan. De minister had de voorkeur gegeven aan een conferentie over geboortezorg in Amersfoort en zich enkele minuten voor aanvang van het debat afgemeld.

De minister werd teruggefloten en kwam drie uur later toch binnen. De Jonge veronderstelde dat zijn collega’s Wiebes en Knops de vragen die hem zouden worden gesteld wel kon beantwoorden. Hij maakte zijn excuses. ,,Mijn inschatting is niet goed geweest.’’

Kamer: Wat is nut nieuw adviescollege?

De Tweede Kamer is het getreuzel bij de versterking van duizenden woningen en gebouwen beu. Eerst zien en dan geloven geldt voor de nieuwe aanpak, die zich onderscheidt door een vlotte beoordeling van de woning zonder veel rompslomp. De Tweede Kamer is kritisch omdat acht organisaties betrokken zijn bij de versterking.

De Kamer ziet ook nog niet het nut in van het nieuwe Adviescollege Veiligheid Groningen. De samengevoegde Nationaal Coördinator Groningen en Centrum Veilig Wonen moeten nog op stoom komen. Dat geldt ook voor de zes bouwbedrijven die een bedrijfsbureau oprichten.

Nieuws

Meest gelezen

menu