Kamerlid Nijboer gaat de strijd aan: 'Ze boren gaten in je huis, maar inspectierapport krijg je niet'

Het Groninger PvdA-Kamerlid Henk Nijboer maakt zich grote zorgen over het aardbevingsgebied. Foto: Reyer Boxem

Iedereen in het bevingsgebied van wie het huis is geïnspecteerd, moet inzage krijgen in de beoordeling van die inspecties. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken (EZK) moet daar voor zorgen, vindt de PvdA.

De partij dient woensdagmiddag een motie in, waarin de minister wordt opgeroepen veel meer openheid te betrachten bij inspecties. Het gaat om de beoordeling van inspecties die vaak zijn uitgevoerd op verzoek van de overheid.

‘Hele huis in Ten Boer overhoop’

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemt het voorbeeld van inwoners uit Ten Boer, wiens hele huis overhoop is gehaald. Twee dagen lang hadden ze acht mensen over de vloer. „Er zijn gaten geboord. Uiteindelijk kregen de mensen te horen dat ze de rapporten niet zullen ontvangen”, aldus Nijboer.

Het gaat om inspecties die in het laatste kwartaal van 2017 en begin 2018 zijn uitgevoerd.

Nijboer: ‘Dit is natuurlijk idioot’

Het Kamerlid vindt het stuitend en ‘natuurlijk idioot’ dat inwoners inspecteurs toelaten in hun woning en vervolgens niet op de hoogte worden gesteld van de resultaten van de inspectie.

„Nota bene van hun eigen huis. Er zijn inspecties geweest waarbij mensen is verteld dat hun huis mogelijk onveilig was. Daar zijn dingen over opgeschreven, oordelen over gevormd, risico’s in beeld gebracht, etc. Ik wil dat mensen die documenten, laat ik ze zo maar noemen, kunnen inzien. Het is immers hun huis, dat is toch wel het minste dat je kan verwachten.”

PvdA hoopt op brede steun

Nijboer hoopt op steun van de hele Tweede Kamer. „Er zijn coalitiepartijen die eveneens vinden dat mensen recht hebben op alle documenten over hun woning. De Kamer kan zich toch niet neerleggen bij een gebrek aan informatie?”

NCG: Woningen nooit beoordeeld

De woningen zijn inderdaad geïnspecteerd, maar nooit beoordeeld, zegt een woordvoerster van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Toen het kabinet besloot de gaswinning versneld af te bouwen, is anders gekeken naar de versterkingsopgave. Besloten is de meest risiovolle huizen als eerste aan te pakken. Het gevolg is dat zogenaamde minder risicovolle huizen niet zijn beoordeeld.

Weer een nieuwe procedure

Groningers die hiervan balen krijgen de kans hier iets aan te doen. Zij kunnen de NCG vragen hun woning te laten onderzoeken op veiligheid. „Er wordt gewerkt aan een procedure voor deze aanvraag”, aldus de NCG-woordvoerster. Wat dat onderzoek precies voorstelt, moet nog blijken.

Kijk live mee

Nijboer dient zijn motie in tijdens een kort debat tussen 16.30 en 16.45 uur. Dat debat is live te volgen op de website van de Tweede Kamer .

In hetzelfde debat komt ook het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman in actie. In vier moties roept ze minister Wiebes op de versterkingsoperatie te versnellen, geen nieuwe gaswinning onder de Waddenzee toe te staan, een afbouwplan voor de zoutwinning te maken en een verbeteringsplan voor de aanpak van oude gas- en oliewinningsputten die kunnen gaan lekken.

Beckerman: 'Absurd dat Wiebes het ook nu niet redt'

„Het is absurd en onvoorstelbaar dat Wiebes dit weekend een brief stuurt dat de versterkingsoperatie opnieuw vertraging oploopt”, zegt Beckerman. „Dat raakt me diep.”

Het Kamerlid wijst erop dat minister Wiebes in 2015 zei dat Groningen vijf jaar lang onveiliger zal zijn dan de rest van Nederland. „Dat is op zich al verschrikkelijk”, zegt Beckerman. „En dan nu, als die periode bijna afloopt, dan zegt hij dat de kans groot is dat Groningers nog veel langer moeten wachten.”

Nieuws

Meest gelezen

menu