Kamerlid: Politie ontmoedigt Groningers om te demonstreren

Een protestactie in 2015 bij de NAM-locatie Langebrug in Blijham.

De politie-acties van dinsdagavond ontmoedigen Groningers om te demonstreren tegen de gaswinning. Dat zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman. „We moeten kunnen protesteren zonder bang te zijn dat de politie voor de deur staat.”

Met verbazing en woede reageert Groningen op de politie die dinsdagavond enkele actievoerders thuis bezocht. Waarom was dit nodig en wie heeft hier opdracht toe gegeven, zijn vragen die veelvuldig worden gesteld.

‘Uitleg politie klopt niet’

De politie wilde zich met de gesprekken oriënteren op de demonstratie die vanavond is gepland bij het bezoek van minister Eric Wiebes aan Martiniplaza, gaf een woordvoerder dinsdagavond aan. „We willen graag weten wat de plannen precies zijn zodat we ervoor kunnen zorgen dat alles vreedzaam verloopt”, sprak de woordvoerder.

Die uitleg klopt niet, zegt Liz Main, een van de organisatoren van de demonstratie. Main nam dinsdag overdag al contact op met de afdeling openbare orde en veiligheid van de gemeente Groningen om de protestactie aan te kondigen.

„Het was dus al bekend wie er achter de demonstratie zitten”, zegt ze. „Bovendien, ik ben bij veel acties tegen de gaswinning betrokken en ik doe vaak de woordvoering. Ze hebben mijn nummer. Waarom hebben ze mij niet gewoon even gebeld?”

Agenten in uniform voor de deur

Vooral het feit dat de politie met politiewagen en in uniform bij Groningers aanbelde, frustreert haar. „Mensen zijn erg geschrokken. Als er ‘s avonds ineens politie voor je deur staat, denk je al snel dat er misschien iemand dood is.”

Antwoorden gevraagd

Main hoopt op een uitleg van de politie en de gemeente. „Wees gewoon eerlijk over wat hier is gebeurd. De Groningers hebben al genoeg mensen en partijen om zich heen die ze niet kunnen vertrouwen.”

Kamerlid Beckerman, die vanavond zelf ook aan de demonstratie meedoet, wil eveneens antwoorden. „Het is een heel raar verhaal”, zegt ze. „De organisatoren pakken alles heel netjes aan. Ze regelen bijvoorbeeld zelf een ordedienst, om te voorkomen dat het escaleert. Als SP doen we dan ook graag aan de actie mee.”

Er is geen enkele reden om te denken dat de protestactie niet goed zal verlopen, aldus Beckerman. „Het is een vreedzaam protest. Groningers willen niet alleen hun woede uiten maar ook hun wensen voor 2018 doorgeven. Dat is belangrijk, de Groningers hebben wel iets meegemaakt de afgelopen jaren. Ik hoop dat het vanavond toch nog een protest wordt waar alle Groningers hun stem kunnen laten horen.”

Burgemeester Den Oudsten: Begrip maar onhandigheid

Burgemeester Peter den Ousten heeft in principe begrip voor de actie van de politie, maar hij noemt de manier waarop onhandig. „De politie had ook even kunnen bellen in plaats van met een politiewagen de straat in te rijden”, zei hij woensdagmiddag.

Politie: We hebben ons erop verkeken

De politie heeft het recht om te demonstreren zeker niet willen inperken, laat woordvoerder Ernest Zinsmeijer weten. Volgens Zinsmeijer heeft de politie zich verkeken op de impact die een bezoek van agenten in uniform heeft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
menu