Kamerloze internationale studenten slapen in tenten (maar die zitten overdag op slot)

De noodopvanglocatie naast het Martiniziekenhuis was eerder plek voor vluchtelingen. Later woonden er studenten die geen kamer konden vinden. Foto: Duncan Wijting

De Groninger Studentenbond is boos over de prijs die kamerloze internationale studenten gaan betalen voor de tijdelijke slaapvoorzieningen. Voor een week in een grote tent betalen ze 87,50 euro; die overdag ook nog eens op slot zit.

De internationale studenten die straks beginnen aan hun studie, maar nog geen kamer hebben kunnen vinden, hebben keuze uit twee opties: een luxe(re) slaapboot of een bed in een grote aluminium tent. Vanaf maandag 27 augustus kunnen de studenten gebruik gaan maken van de zogeheten sleep-in faciliteiten.

Met dertig in een tentje

Vlak achter het ACLO Sportcentrum op het Zerniketerrein worden drie tenten opgebouwd. In elke tent is plek voor dertig studenten. „We hebben één tent voor mannen, één voor vrouwen en één gemixte tent”, aldus woordvoerder van de Hanzehogeschool Nynke van Dijk.

In de tent staat voor de studenten een bed met een matras en beddengoed. Daarnaast is er een kluisje aanwezig voor hun spullen. Voor de overige faciliteiten zijn ze aangewezen op het sanitair en het café van het Sportcentrum, laat woordvoerder van de Rijksuniversiteit Jorien Bakker weten.

Om veiligheidsredenen mogen de studenten die in de tenten slapen, daar gedurende de dag niet verblijven. ‘Omdat het een sleep-in faciliteit betreft, kan je tussen het eind van de ochtend en het begin van de avond niet in de tenten, die zitten dan op slot’, staat op de website van de RUG.

Belachelijk

De Groninger Studentenbond (GSb), de grootste belangenbehartiger voor studerend Groningen, vindt het belachelijk dat internationale studenten met z’n dertigen in een tent worden geplaatst. Per week betalen ze 87,50 euro. „Als je het omrekent betaal je dus voor een maand in een tent, zonder faciliteiten, 350 euro; dat is een volle maand huur”, zegt voorzitter van de GSb Sjoerd Kalisvaart.

„Na de eerste week gaan de prijzen met twee-euro-vijftig omlaag”, vertelt Bakker. Bovendien zijn de slaapvoorzieningen niet bedoeld voor een lang verblijf. De gemeente, RUG en Hanzehogeschool regelden de sleep-ins om alle studenten in ieder geval bij aankomst onderdak te bieden. Zo kunnen ze beginnen aan hun studie en zelf verder zoeken naar een kamer.

Maand slapen op schip: 1300 euro

Op het slaapschip zijn 49 tweepersoonscabines beschikbaar. In totaal is er plek voor 98 studenten. Daarvoor betalen ze 42,50 euro per nacht. Dat rekent om naar een maandbedrag van 1300 euro.

„Het slaapschip is duurder, omdat ook alle maaltijden inbegrepen zijn”, laat Van Dijk weten. Volgens Van Dijk kunnen de internationale studenten de cabines huren voor een week, een maand of twee maanden. Zo kunnen ze makkelijk op de eerste van de maand een nieuwe kamer betrekken, wanneer ze die gevonden hebben.

Beter dan vorig jaar

Volgens Bakker zijn de RUG, Hanzehogeschool en gemeente beter voorbereid dan vorig jaar. De verwachting is dat geen enkele student op straat hoeft te slapen. „Deze faciliteiten moeten genoeg zijn, maar mocht er meer vraag zijn, dan hebben we andere opties op het oog”, aldus Bakker. Welke dat zijn, kan de woordvoerder nog niet zeggen.

De organisaties nemen volgens Bakker hun verantwoordelijkheid, waar dat in andere steden niet gedaan wordt. Bakker: "Wij zijn de enige stad waar een projectleider is aangesteld om speciaal voor internationale studenten naar onderkomens te zoeken."

GSb: tenten moeten gratis

De GSb gaat in gesprek met de medezeggenschapsorganisaties binnen de universiteit om druk uit te oefenen op het bestuur, laat Kalisvaart weten. „Probeer je eens voor te stellen dat je als internationale student met de trein Groningen binnenrijdt; met dat mooie marketingverhaal in je achterhoofd. Vervolgens word je plotseling naar een tentenkamp gebracht en valt je hele romantische beeld van studeren in Groningen in duigen”, aldus Kalisvaart.

De GSb roept de onderwijsinstellingen op om de prijzen fiks te verlagen en de tenten zelfs gratis te maken. Kalisvaart: "Het is goed dat er noodopvang is, maar op deze manier voelt de internationale student het onevenredig hard in zijn of haar portemonnee."

Nieuws

menu