Kamernood? Weg ermee! | Het beeld van Groningen

Op vrijdag 26 augustus 1977 is midden op de Grote Markt een tentenkamp opgeslagen. Het spandoek spreekt duidelijke taal. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: kamertekort.

Overvolle hostels, 150 reacties op een hospiteeravond en twee studenten op een eenpersoonskamer. Het nieuwe collegejaar is in volle gang, maar veel studenten zoeken nog woonruimte. Er zijn simpelweg te weinig kamers voor het aantal studenten. Niet dat het om iets nieuws gaat.

Op vrijdag 26 augustus 1977 is midden op de Grote Markt een tentenkamp opgeslagen. Het spandoek spreekt duidelijke taal. Dit is een protest tegen de kamernood. De actievoerders van het Comité tegen de kamernood vinden dat het jongerenhuisvestingsbeleid van de regering, gemeente en universiteit gefaald heeft. 1600 studenten hebben bij aanvang van het studiejaar geen zicht op huisvesting. De actievoerders eisen meer goede en betaalbare woonruimte voor alle jongeren. Ze vragen de instanties om op korte termijn voorlopige voorzieningen te treffen in de vorm van stacaravans, barakken of kartonnen huizen.

Het resultaat is bedroevend. Volgens een woordvoerder van het Comité hebben de acties nauwelijks kamers opgeleverd. In 2022 voeren studenten opnieuw, of moet je zeggen nog steeds, actie om aandacht te vragen voor het kamertekort. Hopelijk biedt het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting 2022-2030 uiteindelijk soelaas.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Nieuws

menu