Welke rol speelt deze hoogleraar uit Groningen bij de handel in paspoorten op Malta?

Hoogleraar Dimitry Kochenov in gesprek met Nieuwsuur.

Wat is de rol van de Groninger hoogleraar Dimitry Kochenov bij de handel in paspoorten op Malta?

Dat willen CDA-Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt, Harry van der Molen en Madeleine van Toorenburg weten. Het drietal heeft er Kamervragen over gesteld. Televisieprogramma Nieuwsuur besteedde donderdagavond uitvoerig aandacht aan de mogelijke rol van Kochenov bij de handel in Maltese paspoorten.

Zonder visum of strenge regels

Vooral schatrijke Russen maken volgens het programma dankbaar gebruik van de mogelijkheid om ingezetene van Malta te worden. Voor een bedrag van 900.000 euro kunnen ze zich laten naturaliseren tot Maltees staatsburger. Dat biedt hen vervolgens de mogelijkheid om zonder visum of strenge controles als EU-burger te reizen, een bedrijf te starten of een bankrekening te openen.

De oppositie op Malta zet grote vraagtekens bij de paspoorthandel, blijkt tijdens de uitzending. In de reportage komt de zoon van de journaliste Daphne Caruana Galizia aan het woord. Op haar blog schreef ze het ene na het andere onthullende verhaal over de paspoortenhandel. De journaliste kwam op 16 oktober 2017 om het leven toen in haar auto een bom ontplofte.

Adres op Malta

Volgens Nieuwsuur zijn al zo'n 2000 paspoorten verkocht, vooral door vermogende zakenlieden die actief zijn over de hele wereld. Om het paspoort te krijgen, is een adres nodig op Malta. Maar de koper hoeft daar niet ook daadwerkelijk te wonen.

In de donderdag uitgezonden reportage van Nieuwsuur wordt gesteld dat in de paspoortverkoop op Malta een belangrijke rol lijkt weggelegd voor de Groninger hoogleraar, een expert in juridische kwesties rond EU-burgerschap.

Volgens het programma zou Kochenov betaald advies hebben gegeven over deze paspoorthandel aan de Maltese regering. Ook zou hij voorzitter zijn van een vereniging zijn die de belangen promoot van bedrijven die verdienen aan de handel in paspoorten.

RUG heeft geen twijfels

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft laten weten geen twijfels te hebben aan de wetenschappelijke onafhankelijkheid van de hoogleraar. Wel zou de universiteit de academicus begin dit jaar hebben verzocht om zijn activiteiten voor een lobbyvereniging te beëindigen uit oogpunt van diens onafhankelijkheid en het feit dat het gaat om een politiek gevoelig onderwerp.

Kochenov komt in het programma uitvoerig aan het woord. Zijn advocaat stelt in een uitvoerig weerwoord onder meer dat Kochenov altijd transparant is geweest over zijn nevenwerkzaamheden. 'Zowel richting de Rijksuniversiteit als richting het publiek'.

Van belangenverstrengeling zou geen sprake zijn. De advocaat benadrukt ten stelligste dat Kochenov geen enkele invloed heeft gehad op het beleid van de Maltese regering. ,,Cliënt heeft uitsluitend advies van juridische aard verstrekt; de reden waarvoor de Maltese regering hem had ingeschakeld.''

Bekijk de uitzending hieronder:

Nieuws

menu