Kamp verlaagt gaswinning met 10 procent

ANP

De maximale gaswinning in Groningen wordt vanaf oktober verlaagd met 10 procent. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij reageert daarmee op een advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Het afgelopen jaar is het aantal bevingen rond Loppersum weer toegenomen.

,,Gelet op de toename van het aantal aardbevingen in het gebied rond Loppersum en het naderen van de grenswaarde aldaar, zet ik de voorbereiding in gang om het productieplafond voor de gaswinning in Groningen ingaande het eerstvolgende gasjaar - dat gaat lopen vanaf 1 oktober 2017 - met 10 procent te verlagen", schrijft Kamp.

In Loppersum steeg in de aardbevingsdichtheid - het aantal bevingen per vierkante kilometer per jaar - in 2016 van 0,12 naar 0,22. Het SodM adviseert de gaswinning met 10 procent omlaag te doen als de grenswaarde van 0,25 wordt bereikt. Daar wil Kamp dus niet op wachten.

Volgens Staatstoezicht op de Mijnen kan alleen een verlaging van de gasproductie in de noordelijke provincie het aantal bevingen verminderen. Verder moet de winning zo gelijkmatig mogelijk gebeuren, met zo min mogelijk uitschieters naar boven of beneden.

Kamp heeft vorig jaar een productieplafond van 24 miljard kubieke meter ingesteld. Door de nieuwe ingreep wordt dat vanaf oktober teruggebracht naar 21,6 miljard kuub. Er zal onderzocht worden hoe de productie bij Loppersum verder omlaag kan worden gebracht.

Nieuws

menu