Kan de gemeente Groningen met een wethouder minder?

De zeven wethouders, hier nog op de foto met burgemeester Peter den Oudsten (vierde van links) die inmiddels is vertrokken. Foto: gemeente Groningen

De gemeente Groningen kan wel met een wethouder minder toe, vinden oppositiepartijen. Maar kan dat wel? En zet het zoden aan de dijk?

Oppositiepartijen SP, VVD, CDA en Stadspartij willen dat het college van burgemeester en wethouders de broekriem aanhaalt, gezien de bezuinigingen waar de gemeente Groningen voor staat.

Voor de herindeling van Groningen, Haren en Ten Boer had de oude gemeente Groningen vijf wethouders. In februari werd het nieuwe college van GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie gepresenteerd met in totaal zeven wethouders. Drie namens GroenLinks, twee namens de PvdA, één namens D66 en één namens de ChristenUnie.

400.000 euro per wethouder

De kosten van twee extra wethouders, liggen op 400.000 euro per wethouder. Die kosten gaan niet alleen op aan salaris van de wethouder zelf. Het geld gaat ook zitten in ambtelijke ondersteuning, de dienstauto en andere overheadkosten.

Toch is het moeilijk te stellen dat het gemeentebestuur ineens 800.000 euro extra uitgeeft aan zichzelf. Na de herindeling met Haren en Ten Boer is er sprake van een nieuwe gemeente met meer inwoners, een groter grondgebied en dus meer taken en verantwoordelijkheden.

De gemeente is nu de zesde grootste gemeente van het land geworden. Almere en Eindhoven, gemeenten met een vergelijkbare grootte, lukt het wel met zes wethouders. De oppositiepartijen denken dat dit ook moet lukken in de gemeente Groningen. Zij stellen daarom voor om de volledige kosten van één fulltime wethouder te besparen.

‘Geen oplossing van problemen’

Volgens hoogleraar bestuursrecht Michiel Herwijer is het lastig om halverwege een collegeperiode met een wethouder minder verder te gaan. ,,De wethouders hebben zich net ingewerkt en contacten opgebouwd. Als dat opnieuw verdeeld wordt, moeten andere wethouders het overnemen en zich opnieuw inwerken. Dit leidt tot gedoe, niet tot de oplossing van problemen”, aldus Herwijer.

Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring onderschrijft de woorden van zijn collega en vult aan. ,,Je bent niet zomaar van de kosten af. De vertrekkende wethouder heeft immers recht op wachtgeld. Ook heeft het ondersteunde personeel vaak contracten gekregen. Het is al met al een hoop gedoe en het is maar de vraag wat het oplevert”, aldus Bröring.

Verkiezingen in maart 2022

Over minder dan tweeënhalf jaar zijn er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Daarna wordt er onderhandeld over het beleid voor de komende jaren en worden opnieuw wethouders benoemd

,,Het is beter om hier dan opnieuw naar te kijken en vanaf het begin helder te hebben met hoeveel wethouders je een collegeperiode doet. Dan hoeft gaandeweg niet ook geschoven te worden met de ambtelijke ondersteuning”, aldus Bröring.

Uren inleveren kan geld besparen

Het inleveren van uren door de wethouders, is volgens Bröring wel een optie. ,,Het heeft ook een hoog symboolgehalte naar de burgers toe: u lijdt, maar wij lijden met u mee”, aldus de hoogleraar. Volgens hem kan dit een besparing van ongeveer een ton per jaar opleveren.

Deze woensdag praat de gemeenteraad over de begroting en het idee om het aantal wethouders met één te verminderen.

Nieuws

Meest gelezen

menu