Kan je uitkering zomaar worden stopgezet na een anonieme tip?

Het gebouw Sociale Zaken en Werk van de gemeente Groningen op het Europapark .

Door een anonieme tip aan de sociale dienst werd vorige week de bijstandsuitkering van de Groningse Koos Westra stopgezet. Zijn buren vinden dat zijn goede daden onterecht worden bestraft. Kan je uitkering zomaar worden stopgezet na een anonieme tip?

Anonieme tip alleen onvoldoende

De sociale dienst krijg weleens anonieme tips binnen over specifieke personen. „Alleen de tip zal nooit leiden tot het intrekken van een uitkering”, zegt Natascha van ‘t Hooft, woordvoerder van de gemeente Groningen.

„Eerst wordt gekeken of de tip relevant is”, vervolgt Van ‘t Hooft. „Een tip die alleen zegt ‘mijn buurman fraudeert’ is niet voldoende. De tip moet ook goed onderbouwd zijn. Als dat zo is, dan beginnen we een onderzoek.”

Fraudeonderzoek voor je er erg in hebt

Als de tip wel voldoende is onderbouwd, start de gemeente een onderzoek. „Er wordt van allerlei kanten bekeken of de tip klopt en er wordt eventueel bewijs verzameld”, licht Van ’t Hooft toe.

De onderzochte persoon kan worden uitgenodigd voor een gesprek bij de gemeente. Maar de gemeente mag ook zonder waarschuwing op bezoek komen of controleren of de informatie die de onderzochte persoon heeft doorgegeven wel klopt.

„De persoon die wordt onderzocht, wordt niet meteen van het onderzoek op de hoogte gebracht. Het kan zijn dat het onderzoek volledig zonder zijn of haar kennis wordt uitgevoerd”, zegt Van ’t Hooft.

Uitkering intrekken

Als het onderzoek voldoende bewijs oplevert, kan dat betekenen dat de uitkering per direct wordt stopgezet. Ook kan het zijn dat je met terugwerkende kracht een deel van je uitkering moet terugbetalen.

Als de binnengekomen tip toch niet klopt, krijg je dat achteraf te horen. „Dan ontvangt de onderzochte persoon een brief waarin staat dat er een onderzoek is uitgevoerd, maar dat er geen gevolgen zijn”, licht Van ‘t Hooft toe.

Uitkering en toch bijverdienen?

„Je mag niet zomaar geld bijverdienen”, zegt Van ‘t Hooft. „Al het geld dat je verdient terwijl je in de bijstand zit, moet je doorgeven aan de sociale dienst.”

Ook regelmatige beloningen in natura, zoals de buurman die jou wekelijks mee uit eten neemt omdat je elke week het gras maait, moet je doorgegeven.

„Als je regelmatig iets van iemand krijgt, omdat je die persoon een dienst bewijst dan wordt dat gezien als inkomsten”, licht Van ‘t Hooft toe. En inkomsten moet je opgeven.

Ik mag mijn buurman dus niet helpen klussen?

„Als je een keer je buurman helpt met verhuizen en hij geeft jou daar achteraf twintig euro voor of hij neemt je mee uit eten naar de Chinees, dan is dat geen probleem”, zegt Van ’t Hooft.

„Maar als dat vaker gebeurt, kan dat worden gezien als inkomen. Als je dat niet opgeeft dan kan dat wel een probleem worden. Ook al is het je buurman.” Hoe vaak ‘vaker’ is, kan Van ‘t Hooft niet precies zeggen. „Dat hangt van de specifieke situatie af.”

„Dit zijn de algemene regels”, benadrukt Van ‘t Hooft. „Als iemand voor zijn of haar specifieke situatie wil weten of iets wel of niet kan, moet die contact opnemen met de sociale dienst.”

Nieuws

menu