Kandidaat Statenlid op Twitter: 'Hoezo vluchtelingen? Verkrachters en haatzaaiers'

„Hoezo vluchtelingen? Verkrachters en haatzaaiers. Eruit ermee.” Dat tweette Bart Onnes op 24 april 2016. Nu staat Onnes op nummer vier voor de lijst van de PVV voor de Statenverkiezingen op 20 maart.

De lijst werd afgelopen vrijdag gepresenteerd door Peter den Oudsten, voorzitter van het centraal stembureau in Groningen. Den Oudsten zei dat er geen reden was om kandidaten van de lijst te schrappen.

Het Dagblad van het Noorden keek na de bekendwording van de lijst bij verschillende kandidaten van verschillende lijsten naar wat zij op social media hebben geplaatst. Binnen drie kwartier kwamen we deze tweet tegen.

‘Context, bedoelingen en bijbedoelingen zijn belangrijk’

Niek Peters, projectleider bij het discriminatie meldpunt Groningen, zegt dat mensen de tweet als beledigend kunnen ervaren voor een gehele groep. Volgens hem zijn de context, bedoelingen en bijbedoelingen bij de tweet heel belangrijk. Peters zegt dat het lastig is om te oordelen of de tweet nog strafrechtelijke gevolgen kan hebben.

„Het is beledigend om een groep verkrachters en haatzaaiers te noemen.” Bij een eventueel strafrechtelijk proces kan het volgens Peters „alle kanten opgaan.” „Het is nooit een uitgemaakte zaak op het moment dat je de zaak indient. Dat is bijvoorbeeld ook zo met het proces over de ‘minder minder’ uitspraken van Geert Wilders.”

‘Nederlands migratiebeleid is rampzalig’

Lijsttrekker Ton van Kesteren reageert op de tweet: „Nederlands immigratiebeleid waarbij iedereen welkom wordt geheten en kan blijven is rampzalig. De PVV wil beveiligde grenzen in plaats van dictaten vanuit de EU en als lidstaat zelf kunnen bepalen wie wel en wie niet binnenkomt.”

„Criminele migranten waaronder verkrachters dienen direct - na het uitzitten van hun straf - te worden uitgezet en nooit weer worden toegelaten”, aldus Van Kesteren. Hij vertelde dat de heer Onnes niet reageert op vragen van het Dagblad van het Noorden. „De afspraak is dat ik de pers te woord sta”, aldus Van Kesteren.

Partijen gaan over integriteit

Woordvoerder Hans Coenraads van de gemeente Groningen zegt dat het centraal stembureau niet heeft gekeken naar uitingen op sociale media door kandidaten. „Er wordt gekeken naar bepaalde eisen aan kandidaten die in de Kieswet staan. Bijvoorbeeld of kandidaten niet te jong zijn om op de lijst te staan en of ze niet twee keer op de lijst staan.”

Volgens Coenraads gaan uitingen op sociale media over de integriteit van de kandidaten. „Dit ligt bij de partijen zelf. Het ministerie van Binnenlandse Zaken raadt partijen overigens wel ten zeerste aan om hun kandidaten te checken.”

Nieuws

Meest gelezen

menu