Kansloze Albanezen blijven naar Ter Apel komen

FOTO ARCHIEF DVHN/ANP ANP

Elke maand vragen 250 Albanezen asiel aan in Nederland. Daarmee vormen ze de grootste groep asielzoekers, meer nog dan Syriërs en Eritreeërs.

Een kwart van de vluchtelingen die in de eerste maanden van dit jaar asiel aanvroegen in Nederland komt uit een veilig land. Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Een groot deel van hen komt uit de Balkan. Na Albanezen vragen veel Serviërs en Kosovaren hier asiel aan.

Bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel zijn eveneens veel Albanezen ondergebracht. De vluchtelingen die onlangs in Ter Apel overlast hebben veroorzaakt zouden ook Albanezen zijn geweest, al wil Jacqueline Engbers van het COA dat niet bevestigen.

Versnelde procedure

Sinds 1 maart geldt voor Albanezen, evenals voor andere asielzoekers uit de Balkan, een versnelde asielprocedure. Bij de IND ondergaan ze nog slechts één ‘gehoor’, zodat ze binnen een paar weken vernemen waar ze aan toe zijn. Als ze niet in eigen land worden vervolgd, maken ze geen kans op asiel, zegt persvoorlichter Karin Donk. ,,Bij veruit de meeste Albanese asielzoekers is dat het geval. Albanië geldt als een veilig land.’’

Ook zijn er andere maatregelen genomen om Albanezen te ontmoedigen hier naartoe te komen. Zo ontvangt deze groep asielzoekers volgens Donk geen leefgeld meer. ,,Ze krijgen alleen eten en drinken.’’

Uitgezet

Begin dit jaar hebben Nederland en Albanië afgesproken dat illegale Albanezen groepsgewijs met overheidsvluchten worden uitgezet. Ze krijgen volgens Donk een vertrekpremie mee van 200 euro per volwassene en 40 euro per kind.

Het is niet helemaal duidelijk waarom Albanezen hier asiel aanvragen. ,,Wij denken dat ze vooral worden gedreven door economische motieven’’, zegt Donk.

Nieuws

Meest gelezen

menu