Kantoor SNN in Brussel met de schrik vrij

De vier medewerkers van SNN die in Brussel werken zijn veilig. Geschrokken zijn ze wel, hun kantoor zit naast het metrostation waar dinsdagochtend mogelijk vijftien mensen omkwamen door een explosie.

Bijna elke dag neemt ze de metro naar Maalbeek, het Brusselse metrostation dat dinsdagochtend werd opgeschrikt door een explosie. Op hetzelfde tijdstip als de bomontploffing, ook dat nog. Maar vandaag is vertegenwoordiger Sigrid Sengers van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) toevallig net even in Groningen. „Mijn standplaats is Brussel”, vertelt Sengers. „Eens in de twee weken ben ik een paar dagen in Groningen, meestal op maandag en dinsdag.”

„Iedereen is enorm geschrokken”, zegt Sengers. Als ze wel in Brussel was geweest, had ze de explosie op metrostation Maalbeek van dichtbij meegemaakt. „Ons kantoor zit naast het metrostation. Deels er bovenop zelfs. De doden en gewonden worden naar het hotel aan de overkant van ons kantoor gebracht.” Beangstigend zeker? „Ja. Het komt nu zo dichtbij.”

SNN zit in het Huis van de Nederlandse Provincies in Brussel, een platform voor de belangenbehartiging van de Nederlandse provincies. „We zijn nog aan het inventariseren of alle medewerkers veilig zijn. De vier Noordelijke collega’s gelukkig wel. Twee anderen waren net als ik toevallig in Groningen. De vierde was onderweg naar Brussel, maar die is omgekeerd.”

Waren ze niet al bang, door de dreiging uit de wijk Molenbeek? „Nee. We zitten wel in Brussel maar Molenbeek is toch ver weg. Net als de luchthaven. In november, na de aanslag in Parijs, ging al wel het dreigingsniveau omhoog. Toen bleef iedereen thuis werken. Maar bang waren we nog niet. Ik woon in een dorp aan de rand van Brussel, daar is het nog wel veilig.”

En nu? Wanneer gaat ze terug? „Ik was van plan om vanavond terug te gaan. Dat ga ik waarschijnlijk nog steeds doen. Ik ben met de auto, ik hoef dus niet te vliegen of met de trein te reizen.”

Jan Molema uit Aduard

Ook Jan Molema, die oorspronkelijk uit Aduard komt en tegenwoordig bij de Benelux in Brussel werkt, ontsnapte aan de aanslag in de metro. En nog maar net ook. „Ik reed vanochtend zelf nog met de metro langs station Maalbeek, nauwelijks een kwartier voor de explosie. Ik ben het noodlot dus net voorbij gereden.”

Vreselijk, noemt hij de aanslag. „Het komt nu wel heel dichtbij.” Op de locaties van de aanslagen heerst ontreddering, vertelt hij. En alles in de stad ligt stil. „Alles is dicht. Scholen bijvoorbeeld. En mensen kunnen Brussel niet meer uit of in. Het openbaar vervoer ligt plat. En Brussel had al een fileprobleem, dus nu is het helemaal erg.”

De angst zit er goed in, aldus Molema. „Je wilt je niet laten regeren door angst. Het is maar zo’n kleine groep die zulke aanslagen pleegt. Maar er zal nu heus angst zijn om met de metro te gaan. De afgelopen maanden is er enorm actief achter die criminelen aan gezeten. Een grote klopjacht was het. Jarenlang konden ze zich blijkbaar rustig verstoppen. Het is alsof je je hand in een wespennest steekt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu