Kantorenpand in Farmsum wordt mogelijk een migrantenhotel

Het pand aan de Hogelandsterweg 16 in Farmsum staat grotendeels leeg. Foto: Gea van Loon

Er komt mogelijk een arbeidsmigrantenhotel in het voormalige kantoorpand aan de Hogelandsterweg 16 in Farmsum. Burgemeester en wethouders hebben hun medewerking hiervoor toegezegd.

Het is de bedoeling rond de honderd tijdelijke werknemers onder te brengen in het migrantenhotel. In het pand was vroeger het kantoor van transportbedrijf Lommerts gevestigd en later het assurantiekantoor Ten Hove. Het laatste ging in december 2017 failliet.

Buitenlandse werknemers

Volgens wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) is een migrantenhotel een mooie invulling van het nu leegstaande gebouw. Hij zegt dat er twee doelen mee zijn gediend. Enerzijds krijgt het gebouw weer een bestemming en anderzijds vermindert het de druk op de huisvesting van arbeidsmigranten. Deze buitenlandse werknemers zijn voornamelijk werkzaam op het Delfzijlster industrieterrein en in de Eemshaven.

Het te verbouwen kantoorpand staat op een bedrijventerrein en grenst aan een terrein van gemeentewerken. ,,Wonen mag er niet en dat gaat ook niet gebeuren. Een hotelfunctie mag wel. Het is een goede oplossing want het is moeilijk woonruimte te vinden voor arbeidsmigranten. De werkgevers zijn daar naarstig naar op zoek”, zegt de wethouder.

Het pand staat grotendeels leeg.

Projecten liggen stil

Vorig jaar was er nog sprake van dat duizend arbeidsmigranten richting Eemshaven en Delfzijl zouden komen. Die verwachting is intussen naar beneden bijgesteld. ,,Duizend komen er zeker de eerste tijd niet. Een aantal projecten ligt stil vanwege de stikstofproblematiek. Het duurt even voordat die weer op gang komen.’’

Toch is een hotel voor arbeidsmigranten hard nodig, meent Rijzebol. ,,Er wordt voortdurend geïnvesteerd in deze regio en er zullen voortdurend buitenlandse werknemers ingehuurd worden die dringend om huisvesting verlegen zitten. In Nederland hebben we een overcapaciteit aan kantoorruimte en dat speelt ook in Delfzijl. Het is mooi als we dat deels op deze manier kunnen oplossen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu