Karakteristieke elementen van Steenfabriek Enzelens in Garrelsweer blijven mogelijk bewaard

Hoeders van historisch erfgoed hebben zorgen geuit over de te slopen oude steenfabriek in Garrelsweer. De eigenaar belooft te proberen karakteristieke elementen te behouden. Maar de zorgen zijn nog niet voorbij. Brandstichters!

De oude steenfabriek Enzelens aan de Stadsweg in Garrelsweer wordt gesloopt. De eigenaar wil proberen enkele karakteristieke elementen te behouden.

De oude steenfabriek Enzelens aan de Stadsweg in Garrelsweer wordt gesloopt. De eigenaar wil proberen enkele karakteristieke elementen te behouden. Foto: DvhN

Enzelens staat er in grote letters op de gevel van de oude steenfabriek. Voor het raam van het woonhuis hangen nog witte gordijntjes, maar het pand aan de Stadsweg in Garrelsweer staat overduidelijk leeg. De eigenaar van het complex, de Stichting Woonbedrijf Aardbevingsgebied Groningen, wil het slopen.

Reden? Het verkeert in slechte staat. Er is sprake van een acuut onveilige situatie (AOS), dat betekent dat de constructie van het gebouw niet veilig is. Bovendien is het de afgelopen jaren verpauperd. Wethouder Pier Prins van de gemeente Loppersum legde tijdens de raadsvergadering van maandag uit dat het belangrijk is dat er snel duidelijkheid komt over de plannen. Er zijn gevallen bekend van indringers die binnen brandjes stichten.

‘Behoud karakteristieke elementen’

Bij de bekendmaking van de sloopplannen kroop de Erfgoedcommissie Bond Heemschut in de pen. Zij schreef een brief aan de gemeente Loppersum met daarin de oproep om te kijken of delen van de fabriek behouden kunnen blijven.

Het Woonbedrijf heeft bij de gemeente aangegeven daaraan mee te willen werken. „We zijn die optie nu aan het verkennen”, zegt een medewerker van de stichting. Meer kan het Woonbedrijf er nog niet over zeggen.

Bond Heemschut is daar voorzichtig blij om. „We hebben het nog niet zwart-op-wit, maar dat zou mooi zijn”, zegt secretaris Gijsbert Broekschoten. „We zijn heel blij als een aantal karakteristieke elementen, zoals de droogloodsen of de stomp van de oude schoorsteen bewaard blijven.”

Speciale droogloods

Steenfabriek Enzelens ligt aan het Damsterdiep en is in 1868 gesticht door de toenmalige burgemeester P.W. Tichelaar van Loppersum. De fabriek sloot in 1969. De provincie kende wel tachtig van dit soort steenfabrieken, maar de fabriek in Garrelsweer is een van de weinige die er nog staat. De droogloods in Garrelsweer is zelf de enige nog gave Groningse droogloods in de hele provincie. Vandaar dat de Bond Heemschut graag ziet dat dit behouden blijft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu