Karakteristieke panden buitengebied Stadskanaal lastiger te slopen

Het gemeentehuis van Stadskanaal. Foto: DVHN

Karakteristieke gebouwen in het buitengebied van Stadskanaal zijn voortaan een stuk lastiger te slopen. Liefst 65 gebouwen die een cultuurhistorische waarde hebben mogen nu alleen nog gesloopt worden onder strenge voorwaarden.

Daar is de gemeenteraad van Stadskanaal maandagavond mee akkoord gegaan. Stadskanaal kreeg uit provinciehoofdstad Groningen de opdracht een lijst op te nemen in het bestemmingsplan met karakteristieke panden. De gemeente moet ervoor zorgen dat die panden hun karakter behouden, tenzij er een zwaarwegende reden is om over te gaan op verbouwing of sloop.

Omdat Stadskanaal momenteel werkt aan een nieuw bestemmingsplan, was het eenvoudiger om een tussenoplossing te vinden door een zogenaamd voorbereidingsbesluit te nemen, zegt wethouder Goziena Brongers (CDA). „De provincie wilde dat wij onze karakteristieke panden expliciet beschermen voor sloop.” In de toekomstige omgevingsvisie, waar het bestemmingsplan onderdeel van is, zal de lijst worden opgenomen. Mogelijk wordt die dan ook uitgebreid.

‘Is er subsidie?’

De lijst is overgenomen uit de al bestaande lijst met karakteristieke panden uit 2009. Daarvan zijn echter twee panden al wel gesloopt en is één daarvan benoemd tot rijksmonument.

Merlijn Wiersema (CDA) wil graag dat de gemeente gaat kijken naar mogelijke subsidies voor de panden. Als die leeg komen te staan, dreigt anders verloedering zonder dat het pand afgebroken mag worden. „Het zou fijn zijn als er ook wat geld tegenover (de opdracht van de provincie red.) staat, want we krijgen er niets voor maar moeten wel aan de regels voldoen.” Wat zijn de mogelijkheden? „Kan dat bijvoorbeeld vanuit de provincie, het Rijk of de Europese Unie komen”, vraagt hij af.

‘Laat burger meebeslissen’

Klaas Pals (D66) wil dat burgers mee kunnen beslissen over wat karakteristieke panden zijn. „De wens van D66 zou zijn dat de burger betrokken wordt bij wat een karakteristiek gebouw is. Schrijf een wedstrijd uit, dan worden mensen ook betrokken. Dan gaat het leven en wordt het ook een mooiere lijst.” Deskundigen zijn deskundigen, zegt hij. „Maar het zou ook mooi zijn als de gemeente de burger betrekt bij wat voor hun een karakteristiek gebouw is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu