Karatevereniging Katsu uit Winsum wil gymzaal in oude luister herstellen

Lammert Meinema, architect Beatrice Montesano en Suzan Wierenga willen de gymzaal in oude staat terugbrengen. Foto: DVHN

Een kleine miljoen euro is nodig om in Winsum aan de Schouwerzijlsterweg de karakteristieke gymzaal uit 1952 te renoveren. Karatevereniging Katsu gaat er voor.

Het gebouw lekt, de energie vliegt het pand uit en de kozijnen rotten. Er moet nodig wat gebeuren aan de gymzaal uit 1952 die in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn laatste grote opknapbeurt kreeg.

Het gebouw werd door meerdere verenigingen gebruikt maar de laatste tijd maakt alleen karatevereniging Katsu uit Winsum er gebruik van. Binnenkort wordt de club met 88 leden eigenaar van het pand en wil ze het vernieuwen, verduurzamen en in oude luister herstellen.

Kantine en Japanse tuin

,,De nieuwbouw van de jaren tachtig breken we af’’, zegt Suzan Wierenga van de club. Samen met voorzitter Lammert Meinema trekt ze de renovatiekar. Kleedkamers worden samengevoegd om een kantine te realiseren. In de trainingshal, bij karate een dojo genoemd, komen ramen tot aan de grond en een spiegelwand. Aan de westkant komt een groot raam met uitzicht op een Japanse tuin met bonsai boompjes en boeddhistisch tempeltje. Als het allemaal lukt met de financiën natuurlijk, want Katsu heeft alleen nog maar een financiële toezegging van de gemeente.

Ze hoopt op meer geld van cultuur- sport-, erfgoed- en leefbaarheidsfondsen. Deze week dienden ze hun plan in bij de Toukomst, een initiatief van Nationaal Programma Groningen die 100 miljoen euro in kas heeft om de leefbaarheid in Groningen te vergroten.

Gymzaal met schoorsteen

,,Het pand heeft een industrieel uiterlijk met die schoorsteen, bogen en gewelven’’, zegt adviseur Beatrice Montesano, architect bij KAW Architecten en collega van Suzan Wierenga. De schoorsteen was ooit nodig omdat de zaal met steenkolen werd verwarmd. Sfeervol noemt ze het pand. ,,Het licht valt prachtig naar binnen.’’

Yoga, boksen en ouderengymnastiek

Als de gymzaal helemaal is gerenoveerd, kunnen meer verenigingen er gebruik van maken. In de dojo ligt namelijk een zachte vloer, een Japanse tatami. Die is geschikt voor sporten zoals yoga, ouderengymnastiek, boksen en judo. Voorwaarde voor gebruik is wel dat ze de waarden van Katsu onderschrijven. Lammert Meinema: ,,Veel mensen denken bij karate aan een ruwe vechtsport maar bij ons gaat het om respect, wilskracht, discipline en samenwerking. De sfeer is gemoedelijk en familiair.’’ Zo poetsen gebruikers van de dojo - ook kinderen - altijd de kleedkamer voor ze het pand verlaten zodat deze er weer tiptop uitziet voor volgende sporters.

Winsumerdiep

Als het lukt het pand op te knappen past het prachtig in zijn omgeving, zegt Wierenga. Aan de zuidkant stroomt het Winsumerdiep, waar woonschepen liggen. Aan de achterkant liggen voetbalvelden die over een half jaar niet meer worden gebruikt en waar een recreatie/woongebied zou zijn gepland. Maar eerst het geld. Katsu gaat er voor. ,,We hopen het over anderhalf, twee jaar bij elkaar te hebben.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu