Karola en Koen slaan toe in 78e Groninger Sweepstakes

De Koninklijke Harddraverij en Ren Vereniging Groningen hoopt met crowdfunding geld bij elkaar te krijgen voor het allerlaatste koersseizoen: ,,De kas is leeg"'. Foto: Archief Geert Koops

De 78e editie van de Sweepstakes in Groningen heeft met Karola en Koen n Klasbak twee sterke en verdiende winnaars gekregen. Beide paarden staken met kop en schouders boven de concurrentie uit en wonnen ruim hun koers.

Favoriet Konark F Boko was bij de start van de Sweepstakes voor de merries gelijk foutief en werd door het draverij comité uitgeschakeld. Stalgenoot Korona Pharma nam met Rick Ebbinge het initiatief en leidde het veld door de eerste bocht terwijl Karola moeizaam door de eerste meters was gekomen.

Zij verbeterde haar positie maar zag ook Katie mon Amie op hoge snelheid voorbij komen met Serve Dassen die vervolgens de leiding kon overnemen. Chiel Wildhagen hield overzicht en bekeek het allemaal eens rustig.

Hij besloot om in het tweede spoor te blijven naast het koppaard. Niet de meest ideale positie, maar zijn paard voelde sterk aan en Wildhagen ging uit van eigen kracht. Dat bleek een goede beslissing. Karola voerde de druk op bij Katie mon Amie en nam bij het ingaan van de laatste bocht de leiding over, om overtuigend te winnen voor Korona Pharma en Katrionalemayrocks.

‘Als kleine jongen droom je ervan om de Sweepstakes te winnen’

De ontlading was groot bij Chiel Wildhagen wiens oerkreet tot op de Grote Markt te horen was. ,,Deze overwinning doet mij echt wat. Als kleine jongen droom je ervan om de Sweepstakes te winnen. Door mijn nierproblemen leek mijn carrière als pikeur vroegtijdig te stoppen. Ik heb sinds 2017 mijn tweede donornier en voel mij heel erg goed. Als het dan lukt met een paard die je altijd traint en rijdt in de koers dan geeft dat een heel bijzonder gevoel”, vertelde een oprecht blije Wildhagen.

,,Aan de start leek het trouwens bijna mis te gaan, want ze had wat moeite met haar draf. Ze voelde verder goed aan, waarop ik besloot om naast het koppaard te blijven zitten. Zij gaat ontzettend hard door de bochten, dus daar wilde ik mijn winst boeken. Dat kwam helemaal zo uit.”

Grote verrassing

Bij de hengsten viel er een grote verrassing te noteren. Favoriet Kansas Lobell kwam niet uit de verf na een fout kort na de start en in de slotfase. Beter verliep het voor Koen n Klasbak. De hengst nam de leiding voor stalgenoot Kesper die aan de overkant de leiding overnam.

Jeffrey Mieras had zo een mooie uitgangspositie verkregen achter Kesper die het tempo bepaalde. De forse ruin had echter moeite met de bochten en sprong weg in de voorlaatste bocht. Koen n Klasbak kwam zodoende weer terug aan kop en gaf die positie niet meer uit handen. Hij won met grote voorsprong voor Kenickie Kite en Kosmos Renka.

Voor Jeffrey Mieras was het na Fame Boko in 2015 zijn tweede zege in de Sweepstakes. ,,Een hele grote verrassing is het voor mij niet, want het is echt een heel goed paard. Hij heeft wat kleine probleempjes gehad, maar dat heeft onze aandacht. Na zijn kwalificatieproef in Gelsenkirchen hebben we andere hoefijzers geprobeerd, maar dat beviel niet. Vandaag liep hij weer op zijn oude beslag met dit als resultaat.”

Jannes Bosklopper Bokaal

De amatrices en amateurrijders streden deze middag om de Jannes Bosklopper Bokaal. Samantha Stolker voldeed aan de verwachtingen met Goah d’Isere en bleef in een fraaie slotfase nipt voor Hulk Vryenesse en Favorite d’Atout.

Nieuws

Meest gelezen

menu