Kastanjeziekte velt 10 Groningse bomen: kap na herfstvakantie

In het voorjaar verdwenen er ook al zieke kastanjes van de Radesingel in de binnenstad. Foto: Archief DVHN / Frits Poelman

Tien kastanjebomen in de gemeente Groningen worden gekapt en door andere bomen vervangen. Negen van de kastanjes zijn al dood en de tiende is te ziek om nog te redden.

De boosdoener is de kastanjebloedingziekte. ,,Dat is een bacterie die een boom ernstig kan aantasten. Als er zwam bijkomt, wordt hij breukgevoelig. Zware takken kunnen dan afbreken, zelfs bij windstil weer’’, zegt bomenspecialist Henk Jan Hofman van de gemeente.

De tien bomen staan verspreid door de hele gemeente: aan de Radesingel, Ubbo Emmiussingel, het Emmaplein, de Vismarkt, Gorechtkade, Oosterhamrikkade, Seringenhof, Struisvogelstraat en Godekenheerd. De kap vindt waarschijnlijk plaats in de week van 19 oktober.

Van tevoren worden de kastanjes voorzien van een lint waarop staat waarom ze verdwijnen. De gemeente plant in 2021 op dezelfde plekken tien bomen van verschillende soorten terug.

Dekens en knoflook om kastanjes te beschermen

Daar zullen geen kastanjes tussen zitten: zo lang er geen remedie voor de kastanjeziekte is, vindt de gemeente dat niet verantwoord. Van de 1717 kastanjebomen in de stad is ongeveer de helft ziek. Groningen probeert in samenwerking met de Universiteit Wageningen de aangetaste bomen zo goed mogelijk te beschermen.

Zo worden kastanjes in dekens gewikkeld, omdat de bacterie slecht tegen warmte kan. De gemeente doet ook een proef waarbij de bomen knoflookextract in de sapstroom krijgen. Knoflook bevat namelijk allicine, een stofje dat mogelijk als een soort antibioticum werkt voor de bomen. Hofman: ,,We weten nog niet wat de uitkomsten zijn, maar we zetten alles op alles om de bomen te behouden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu