Katholieke kerk Winschoten wil deel Lucashospitaal behouden Gemeente Oldambt inspecteert volgende maand het complex Stichting Oud Winschoten kan expo ruimte krijgen.

De Katholieke geloofsgemeenschap St. Vitus in Winschoten wil een deel van het Lucas ziekenhuis behouden. Ze is daarover met de gemeente Oldambt in gesprek.

Katholieke Kerk Winschoten - St. Lucas verbinding

Katholieke Kerk Winschoten - St. Lucas verbinding Foto: Stichting Oud Winschoten

De katholieke kerk in Winschoten, sinds 1880 gevestigd aan de Langestraat, is deels verbonden met het in 1926 gebouwde, toen nog St. Lucasziekenhuis. Nu de gemeente Oldambt als eigenaar van het al jaren leegstaande Lucasziekenhuis nadenkt over een nieuwe invulling, mengt ook de St. Vitus geloofsgemeenschap zich in de discussie.

Veel oude elementen zijn bewaard gebleven

Begin augustus gaan medewerkers van de gemeente Oldambt op inspectie, om te bekijken of het idee van St. Vitus de eigen -gemeentelijke- plannen in de weg staan. ,,We hebben altijd al een verbinding met het ziekenhuis gehad. Dat dateert van de tijd dat de nonnen in het ziekenhuis werkzaam waren. Zij werkten, aten, sliepen er en gingen naar de kerk. Er zijn veel oude elementen bewaard gebleven en het is ons veel waard om dat in de toekomst in stand te houden”, zegt Harry Steentjes, voorzitter van de St. Vitus Locatie raad. De Zusters Franciscanessen verbleven jarenlange tussen de kerk, kapel en het ziekenhuis. Die verbinding is er nog steeds, maar dreigt door plannen van de gemeente -misschien- verloren te gaan. Althans, dat is de vrees bij vele Winschoters.

In het complex zijn nog vele nonnenkamers met balkon, met uitzicht op de kerk, bewaard gebleven. Ook zijn er vluchtwegen en tuintjes. Volgens Steentjes moet het in tact houden van dat deel van het ziekenhuis gezien worden als eerbetoon aan de connectie van de katholieke kerk met het St. Lucasziekenhuis. ,,En de ruimte is zo groot dat stichting Oud Winschoten er een permanente expo-ruimte kan inrichten.” Bestuurders van deze stichting hebben al een kijkje genomen en zijn zeer enthousiast.

Na afbraak ziekenhuis moet de achtergevel weer opgebouwd worden

In de afspraken die het parochiebestuur ooit met de toenmalige gemeente Winschoten heeft gemaakt staat zwart-op-wit dat als het ziekenhuis ooit verdwijnt - tegen de vlakte gaat - de gemeente een nieuwe achtergevel bouwt. ,,En ik verzeker u, dat loopt in de papieren”, waarschuwt Steentjes vooraf.

Sinds de gemeente Oldambt eigenaar is van het ziekenhuiscomplex plus parkeerterrein wordt nagedacht over een invulling. Die moet zodanig zijn dat het de Langestraat, het winkelgebied, versterkt. Jaren geleden lag er een plan om er een outlet-centrum te realiseren. De gemeente riep inwoners eerder op om met ideeën te komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu