Kauwgum nog geen alternatief voor tandenborstel

Kauwgum kauwen in plaats van het traditionele tandenpoetsen. Voorlopig blijft dat nog toekomstmuziek. Dat valt te concluderen uit een promotieonderzoek van Stefan Wessel.

Extra gezondheidsvoordelen door het kauwen van suikervrije kauwgum valt lastig te bewijzen, stelt Wessel. Hij promoveert binnenkort aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Door het kauwen van kauwgom wordt in ieder geval meer speeksel aangemaakt en dat is winst volgens Wessel. Dat helpt bij het wegspoelen van eventuele etensresten en bij het versterken van het tandglazuur. Kauwgom kan daarmee een aanvulling zijn op traditionele tandverzorgingsproducten zoals de tandenborstel en de tandenstoker.

Niet minder bacteriën
Wessel heeft ook onderzocht of kauwgum met de toevoeging van enkele stoffen tandverkleuring en tandsteenvorming tegen te gaan is. Ook is gekeken of vermindering van tandplak en het aantal bacteriën in het speeksel met kauwgum aangepakt kan worden. Wessel voegde daarvoor ingrediënten toe aan kauwgom en liet tien vrijwilligers vier weken lang drie keer per dag kauwgom kauwen met en zonder de toegevoegde ingrediënten. Het kauwen van de kauwgom met of zonder extra ingrediënten bleek echter niet minder bacteriën op te leveren in de tandplak.

Wessel denkt meer onderzoek nodig te hebben om met kauwgum ziekteverwekkende bacteriën te vangen.

Stefan Wessel (1987) behaalde zijn mastertitel Biomedical Engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is als onderzoeker verbonden aan de afdeling Biomedical Engineering van het UMCG.

Nieuws

Meest gelezen

menu