Deskundigen temperen hoop op snelle versoepeling van de coronamaatregelen in Groningen en Drenthe

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt behoorlijk. Foto: ANP

De besmettingscijfers in Groningen en Drenthe zien er beter uit dan in de rest van het land. Maar dat betekent niet dat we hier sneller toe gaan naar versoepeling van de coronamaatregelen.

De trend is absoluut dalend en vergeleken met andere regio’s gaat het hier relatief goed, maar ook in Noord-Nederland zijn we nog niet verlost van de tweede golf, ziet Casper Albers, adjunct hoogleraar toegepaste statistiek en datavisualisatie van de Rijksuniversiteit Groningen. Maandag kwamen er in de provincie Groningen 94 en in Drenthe 103 nieuwe vastgestelde besmettingen bij: bij elkaar opgeteld 39 meer dan een dag eerder.

,,We zijn per saldo heel duidelijk aan het dalen”, zegt Albers. ,,Maar toch, we zitten nu op het niveau waarvan we toen de cijfers stegen zeiden: dit gaat mis. Het zou een grote fout zijn om te zeggen: we zijn aan het dalen, dus alles kan weer open.”

Weer naar bios en museum

Toch komen er versoepelingen aan, landelijke welteverstaan. Vanaf donderdag gaan de musea, bioscopen, theaters, zwembaden en bibliotheken weer open, met beperkingen. We gaan dan weer terug naar de zogenoemde gedeeltelijke lockdown. Cafés en restaurant blijven nog wel gesloten. Half december beslist het kabinet wat er in de periode daarna mogelijk is. Dinsdagavond geven premier Mark Rutte en gezondheidsminister Hugo de Jonge mogelijk meer uitleg.

Hans Coenraads, woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling (voorzitter Veiligheidsregio Groningen) tempert vast de verwachtingen voor wie denkt dat we hier op basis van betere cijfers meer vrijheden krijgen dan elders. ,,We gaan de teugels nog niet laten vieren”, zegt Coenraads. ,,We zijn geen voorstander van extra versoepelingen, want de druk op de zorg is ook in onze regio nog altijd fors.”

Kerst in ‘kleine, huiselijke kring’

Voor kerst betekent dat wat de Veiligheidsregio Groningen betreft dat je die ,,in kleine, huiselijke kring” gaat vieren. Wat het maximum aantal personen binnen die kleine kring is, dat staat nog niet vast. ,,Dat moet nog geconcretiseerd worden”, in de woorden van Coenraads.

Schuiling en zijn Drentse evenknie Marco Out toonden zich al eerder al geen voorstander van zogenoemd regionaal beleid, waarin per regio wordt gekeken welke verzwaringen en versoepelingen er mogelijk zijn op basis van de besmettingscijfers in dat gebied. Out liet eind vorige week wel weten Drenthe te nomineren voor de (landelijke) proef met evenementen met meer publiek, zoals concerten en voetbalwedstrijden.

‘Dan rolt de derde golf over ons heen’

Welke versoepeling er ook wordt doorgevoerd, doe het heel voorzichtig, waarschuwt statisticus Albers. ,,Zelfs bij nul besmettingen moet je je afvragen of je alles weer open moet willen zetten”, zegt de adjunct hoogleraar. ,,Dan rolt snel de derde golf over ons heen. In de zomer zijn we denk ik te enthousiast geweest. Hadden we het gevoel dat het allemaal wel over was. Dat was zeker niet waar, zo hebben we gemerkt. Laten we daar nou van leren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu