Kerk van Termunten krijgt een informatiepunt (en de restauratie van de twaalfde-eeuwse kerk is na twee jaar bijna af)

De Uruskerk in Termunten is na twee jaar weer piekfijn in orde. Stichting Oude Groninger Kerken heeft de kerk voor 3 ton laten restaureren. Foto: Stichting Oude Groninger Kerken

De eeuwenoude Ursuskerk in Termunten is twee jaar lang flink onder handen genomen. Stichting Oude Groninger Kerken moet alleen de puntjes nog op de i zetten, dan is het gebedshuis weer ouderwets nieuw.

Het exterieur van de twaalfde-eeuwse kerk, die in 2014 werd overgenomen door de stichting, zag er nog prima uit. Maar de binnenkant, daar moest wat aan gebeuren. Het stucwerk viel van de plafonds naar beneden en ook de glas-in-lood ramen verkeerden in slechte staat.

En dus domineerden steigers lange tijd de binnenkant van de kerk. Inmiddels zijn de muren gestraald, nieuw stucwerk is aangebracht, de kerkbanken zijn verwijderd en de glas-in-loodramen zitten weer op hun plek. De nieuwe toegangsdeuren zijn vergroot en bekleed met koper.

„In zo’n prachtige kerk als dit past een grootse entree”, zegt Christiaan Velvis van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Het poetsen van de deuren is verboden. Het is de bedoeling dat ze langzaam verkleuren.

Tekst gaat verder onder de foto.

.

Tussen de toeristische trekpleisters

Er zijn nu nog een paar kleine dingen die moeten gebeuren. Zo wil de stichting graag een soort informatiepunt in de kerk maken. „De kerk staat in de buurt van een aantal trekpleisters. We willen de Ursuskerk graag aan dat rijtje bezienswaardigheden toevoegen. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld een kijkje nemen bovenin de toren.” Het gebouw staat in de buurt van de Punt van Reide en vlakbij het afweergeschut dat bij de oude bunkers van Batterie Fiemel is gerealiseerd.

Ook wil de stichting nog graag een geluidssysteem, er moet nog een grafzerk worden hersteld en de verwarming werkt nog niet naar behoren. Voor die dingen worden nu fondsen aan geschreven.

Vlammen, oorlog en overstromingen

De Ursuskerk in Termunten is een kruiskerk met een rijke geschiedenis. Door de ligging aan de Eems zijn de kerk en het gebied eromheen in de loop van de eeuwen getroffen door stormvloeden en oorlogshandelingen. Zo ging tijdens de Tweede Wereldoorlog het complete interieur in vlammen op.

In de jaren daarna werd de kerk al eens hersteld. De meest recente restauratie kostte in totaal zo’n 3 ton en is mede mogelijk door subsidie van de provincie Groningen, bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Eemsmond en het J.B. Scholtenfonds. De kerk wordt nog zo’n vier keer per jaar gebruikt voor kerkdiensten.

Nieuws

Meest gelezen

menu