Kerkklokken in Groningen van slag

Toren van de Jozefkerk in Groningen. Foto archief DvhN

De klok van de Der Aa-kerk in Groningen staat stil, die van de Jozefkerk in Groningen is in de war en verspringt van tijd. Wat is er aan de hand?

De klok van de Der Aa-kerk in Groningen staat stil, die van de Jozefkerk in Groningen is in de war en verspringt van tijd. Wat is er aan de hand?

De Jozefklok is van slag geraakt door de vorst. Sinds het vorige week enkele dagen vroor en ijzelde, loopt de klok op de zogeheten dronkemanstoren nu eens voor, dan weer achter. Er valt geen pijl op te trekken. ,,We proberen van alles om hem weer goed te krijgen, maar elk jaar komt het wel een keer voor als het vriest: dan raakt hij helemaal in de war”, aldus een woordvoerster.

Kennelijk is het weer dusdanig van invloed op het besturingssysteem van de klok, dat ook handmatig terugzetten niet helpt. ,,Dat is al verschillende malen gebeurd, maar tot op heden blijft hij eigenzinnig.” De ervaring leert dat het een kwestie van wachten is, tot de temperaturen weer iets oplopen. Vervelend is het wel, want de klok slaat nu ook op de verkeerde momenten. ,,Mensen wijzen ons er steeds op, maar we kunnen er echt niks aan doen.”

Behalve het uurwerk van de Jozefkerk, vertoont ook dat van de Der Aa-kerk kuren: deze staat stil. Door onbekende oorzaak is een van de onderdelen stuk gegaan, laat gemeentewoordvoerder Hans Coenraads weten. Het euvel wordt een dezer dagen hersteld.

Nieuws

Meest gelezen

menu