Kermesse bij studenten van Vindicat in Groningen: leden lappen coronamaatregelen aan hun laars en vieren thuis feest

Twee leden van Vindicat tijdens een eerdere editie van Kermesse. Foto: Archief

Het illegale feest met zo'n honderd man dat donderdag in de binnenstad van Groningen werd stilgelegd door de politie, vond plaats in een studentenhuis van Vindicat. Er worden tijdens het verenigingsfeest Kermesse nog meer grote huisfeesten verwacht, meldt stadsblog Sikkom.

Bij het feest werden drie mensen beboet, twee voor geluidsoverlast en één voor het nuttigen van alcohol op straat. Agenten kwamen het feest op het spoor tijdens een surveillance. In een woning werd harde muziek gedraaid, waarna bleek dat tientallen mensen zich in het pand ophielden.

Vanwege de geldende coronamaatregelen legde de politie het feest stil. Sommige studenten vluchtten weg via de brandgang en de tuin. De studenten die nog in het pand waren, werkten mee aan een vertrek.

Sikkom meldt dat het feest onderdeel was van Kermesse, een driedaags feest van Vindicat. Ook de komende nachten staan de nodige grote huisfeesten op het programma, weet het stadsblog.

'Ik kan moeilijk achter de voordeur kijken'

Wessel Giezen, senatus rector van Vindicat, zegt de berichten te herkennen. ,,Die signalen krijg ik ook. Ik sta in nauw contact met de politie om eventueel ondersteuning te bieden. Maar mijn rol vanuit de vereniging blijft lastig: ik kan moeilijk achter de voordeur kijken van huizen. Het is in ieder geval een hele lastige kwestie. Door bijeenkomsten met huisoudsten en tientallen mails proberen we het onder controle te houden.”

Giezen bevestigt aan dat het feest met honderd man, dat vannacht door de politie werd beëindigd, inderdaad in een huis van de Vindicat plaatsvond. ,,Maar wat classificeer je bijvoorbeeld als huisfeest? Een bijeenkomst van meer dan drie mensen is in principe al een huisfeest, terwijl dit niet altijd uit de hand loopt. En wanneer ga je straffen? Als het in de media komt? Of als je er van hoort? Het blijft altijd een kwestie van van horen en zeggen."

Hij vervolgt: ,,Daarnaast kan ik vanuit onze statuten alleen oordelen over zaken die op de sociëteit gebeuren. Hoe cru het ook klinkt, ik heb geen slagkracht als het niet op de sociëteit gebeurt. Daarom sta ik vanavond en morgenavond in nauw contact met de politie en heb ik aangespoord op meer controle.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Vindicat
menu