Kermisexploitanten in Groningen zijn boos. Via de rechter willen ze nieuwbouw op hun woonplek tegenhouden

Foto: Google Streetview

Het Kermis Exploitanten Terrein in Groningen is in rep en roer. Bewoners van de woonwagenlocatie in Helpman stappen naar de rechter nu blijkt dat een deel van het terrein wordt opgeofferd aan nieuwbouwplannen.

Vrijdag blokkeerden boze bewoners de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van een appartementencomplex aan de Helperkade. Zij parkeerden hun auto’s zodanig rond het stukje van de KET-locatie dat onderdeel van dit bouwproject is, dat de kap van de bomen die daar nu nog staan, moest worden afgeblazen.

Snijden in kermis-kampje ‘is in strijd met alle afspraken’

,,Dit is in strijd met alle afspraken’’, briest Dick van Oort. Het Helperkade-project werd al vorig jaar aangekondigd op het al jaren braakliggende bedrijfsterrein naast de KET-locatie. Maar dat ook een deel van het woonwagenterrein bij het bouwplan hoort, is volgens bewoners nooit met hen gecommuniceerd.

Dat werd volgens Van Oort pas deze week duidelijk toen een bewoonster op de ‘tip’ langs de Helper Westsingel kreeg aangezegd dat ze haar wagen in december moet verhuizen. ,,Niet eens van de gemeente, maar van medewerkers van Arcadis namens de ontwikkelaar van het plan Slokker Vastgoed’’, zegt haar boze buurman Van Oort.

‘Ons is beloofd dat we konden blijven, nu snijden ze er toch een stuk af’

,,Wethouder Roeland van der Schaaf heeft ons met het hand op het hart beloofd dat dat we allemaal konden blijven. Nu snijden ze er toch een stuk vanaf’’, zegt Van Oort. Niet alleen zijn buurvrouw moet binnen twee maanden nieuw onderdak zien te regelen, ook hijzelf en enkele andere bewoners moeten een oplossing zoeken voor de kermis- en marktwagens die ze nu nog op de tip hebben gestald.

,,Dit pikken we niet’’, zegt Van Oort. Volgens hem zullen bewoners het lapje grond blijven blokkeren tot de gemeente de kwestie oplost. Wat daarbij extra steekt is dat er nog altijd geen zicht is op de beloofde sanering en herinrichting van hun woonplek. De KET-locatie is na de oorlog ingericht voor rondreizende kermisexploitanten.

‘Het is hier al jaren een dikke zootje’

Jarenlang leek het kampje - met negentien staanplaatsen - helemaal te moeten wijken voor de herontwikkeling van het gebied langs het Helperdiep, maar in 2018 besloot de gemeente dat het kon blijven en zou worden opgeknapt. Gas-, stroom- en rioolleidingen zijn echter zo afgetakeld dat het gevaarlijk is. ,,Het is hier al jaren een dikke zootje.’’

De gemeente bestrijdt dat de bewoners niet wisten dat een stukje van de KET-locatie bij het Helperkade-plan wordt getrokken. ,,Dat is van meet af aan met ze gecommuniceerd’’, zegt een collegewoordvoerder. Ook de bewoonster die moet wijken, wist daar volgens hem van.

,,We hadden beter moeten melden de kap deze week al zou beginnen’’, erkent de woordvoerder. ,,We zijn inmiddels langs geweest en er komt nog een bewonersbijeenkomst met de wethouder. Volgens ons is de kou nu uit de lucht.’’

Beloofde herinrichting is ‘complexe en delicate klus’

Daar komt ook de herinrichting aan de orde. Dat de voorbereiding zo veel tijd vraagt komt doordat het volgens de woordvoerder ,,een complexe en delicate klus is.’’ Onder meer wordt onderhandeld over een alternatieve stalling voor kermiswagens. Ook corona heeft het proces vertraagd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu