Kerstbonus alsnog naar Groningse slachtoffers toeslagenfraude: gemeente schiet fiscus voor

Gedupeerden demonstreerden deze week nog in Den Haag, voorafgaand aan het verhoor van premier Rutte door de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslagen. Foto: ANP/Remko de Waal

Groningse slachtoffers van de zogeheten toeslagenaffaire hebben woensdag alsnog een kerstbonus gehad. De gemeente Groningen heeft het geld voorgeschoten namens de belastingdienst.

Dat maakte verantwoordelijk wethouder Isabelle Diks woensdag bekend in de gemeenteraad. Een van de betrokkenen sloeg deze week via Dagblad van het Noorden . ,,Vanmiddag kan deze cliënt haar geld alsnog pinnen als zij dat wil.’’

Fiscus komt niet af met goedmakertje van 750 euro voor toeslagenfraude

Alle gedupeerden van de zorgtoeslagenaffaire hebben deze maand recht op een bonus van 750 euro als goedmakertje voor wat zij hebben moeten doorstaan doordat de belastingdienst hun kinderopvangtoeslag ten onrechte heeft teruggevorderd wegens vermeende fraude. Het geld is een cadeau omdat echte compensatie van de financiele schade nog lang op zich kan laten wachten.

Bij vijf cliënten van de Groningse Kredietbank ging het echter mis met de uitbetaling doordat de belastingdienst hun bonus weigerde uit te keren via de GKB. De schuldhulpregels schrijven voor dat al het betalingsverkeer van mensen in de schuldsanering via de kredietbank loopt.

Staatssecretaris belt wethouder over ‘zorgen’ uitblijvende bonus

Na de berichtgeving in deze krant kwam verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen alsnog in actie. Dinsdagavond nam zij persoonlijk contact op met wethouder Diks om de kwestie uit de wereld te helpen. Dat is volgens haar inmiddels gelukt.

Het oponthoud zat volgens de wethouder volledig bij de belastingdienst. Die wilde de bonus rechtstreeks aan de betrokken GKB-cliënten overmaken, maar had dat juridisch niet tijdig geregeld binnen de schuldhulpregels. Pas maandag kwam daarvoor alsnog groen licht van de rechter-commissaris.

Daarop kon Groningen de kerstbonus voorschieten, zegt Diks. Eerder lukte dat volgens haar niet omdat de gemeente op grond van de privacyregels niet wist om wie het precies ging. Inmiddels heeft de belastingdienst de benodigde persoonsgegevens alsnog gedeeld.

‘Ministerie heeft slachtoffers zelf in verschrikkelijke situatie gebracht’

Diks noemt de zorg die Van Huffelen via de media uitsprak over de kwestie, ‘wel bijzonder’. Ze wijst er fijntjes op dat de belastingdienst de toeslagenaffaireslachtoffers zelf in ‘deze verschrikkelijke situatie’ heeft gebracht en bovendien niet afkwam met het geld voor de bonussen. Het ministerie maakt dat nu alsnog over aan de gemeente, maar Diks kon woensdag nog niet zeggen of het al binnen is.

Van de vijf GKB-cliënten die moesten wachten op hun bonus, wil volgens de wethouder alleen de moeder die de kwestie aanhangig maakte over het geld kunnen beschikken vanwege de naderende feestdagen. ,,Het gaat haar er natuurlijk om zo snel mogelijk iets voor haar kinderen te kunnen doen.’’

Anderen willen het geld inzetten voor de aflossing van hun schulden, maar Diks benadrukt dat de GKB daar geen cliënten toe niet zal dwingen. De wethouder heeft de moeder die alarm sloeg inmiddels zelf gesproken. ,,Zij is heel tevreden over het feit dat het alsnog is overgemaakt en ook over de ondersteuning door de GKB in het algemeen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu