Kerstboom op de Grote Markt: welke gaat het worden?

Twee van de 55 bomen waar de eigenaren graag van af willen. Eigen foto

Maar liefst 55 eigenaren van kerstbomen uit de regio zien hun boom wel op de Grote Markt staan. De Groningen City Club had niet eerder zo’n groot aanbod.

Zoveel keuze voor een geschikte kerstboom voor de Groningse binnenstad was er niet eerder. De mailbox van organisator Louis van der Tuin van HL Promotions stroomde vol na een oproep in Dagblad van het Noorden waarin een flinke kerstboom voor de Grote Markt werd gezocht.

Stoutste dromen overtroffen

Uit Farmsum, Oude Pekela, Hoogezand, Zuidlaren, Foxhol, Muntendam, Leek, Eelde, Haren, overal uit de noordelijke provincies werden foto’s van potentiële kerstbomen voor de Groningen City Club (GCC) gestuurd. Het aanbod overtrof de stoutste dromen van Van der Tuin. ,,Andere jaren waren het rond de 20 bomen en nu 55. Het is fantastisch en er zitten prachtige exemplaren bij’’, zegt hij enthousiast.

Na een eerste selectie zijn er vijftien bomen overgebleven die door Van der Tuin en vervoerder Wagenborg uit Delfzijl kritisch worden bekeken om uiteindelijk tot een top 3 te komen. De boom moet niet alleen voldoende volume hebben, minstens 20 meter zijn en mooi taps naar boven toe lopen, maar moet eveneens goed te vervoeren zijn. ,,We gaan bekijken of de boom een beetje gemakkelijk te kappen is, niet te ver van de stad staat en eenvoudig op een trailer te leggen is’’, zegt Van der Tuin. Allemaal om de kosten zo laag mogelijk te houden. Als de eigenaar van de boom nog geen kapvergunning heeft geregeld, doet Van der Tuin dat.

Feestelijke binnenstad

Hij werkt in opdracht van de GCC die zich over een feestelijke binnenstad ontfermt in december. Het Fonds van ondernemers in Groningen betaalt de boom en ook de uitgebreide sfeerverlichting in de stad.

Vorig jaar kreeg de blauwspar van Arie en Lidy Beers uit Scheemda de hoofdrol op de Grote Markt. Kinderen van opvangorganisatie SKSG programmeerden samen met Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe een lichtplan voor 2000 van de in totaal 12.000 kerstboomlampjes.

De boom wordt op 11 december voor het stadhuis op de plek getakeld en in de week daarop opgetuigd.

Een jaar geleden werd de kerstboom door wethouder Joost van Keulen aangestoken. Hij deed dat samen met tientallen kinderen van de buitenschoolse opvang SKSG, die hiervoor speciaal lichtplannen maakten. Bekijk hieronder de video terug.

Nieuws

Meest gelezen

menu