Kerstparadijs in Beijum: 143 bananendozen vol kerstornamenten

Kersthuizen in Groningen in 2017. Foto: Corné Sparidaens

Ruim een halve eeuw geleden is de ellende begonnen volgens Pieter Mulder. Toen trouwde hij met Willy. Sindsdien toveren zij hun huis aan de Amkemaheerd in Beijum in december om tot een waar kerstparadijs.

Eigenlijk valt het dit jaar nog mee in huize Mulder in Beijum. Ja, het huis valt op in het donker. En ja, voor het raam staan kerstmannen, omringd door lampjes. En ja, een wand is helemaal beplakt met sneeuwwatten, waar nog meer kerstmannen op een plankje staan. En langs het plafond hangen ook overal guirlandes met lampjes en nog meer watten. Oh, en vergeet vooral het kerstdorp niet.

,,Maar’’, zegt Nanko Mulder (49), de zoon van Willy (71) en Pieter (73). ,,Het is veel minder dan voorgaande jaren.” Hij zit op de bank in de woonkamer. Boven zijn hoofd hangt een luid zingende kerstman aan een parachute. ,,Een paar jaar terug heeft mijn vader alle wanden beplakt met sneeuwdekens. Het was hier hartstikke heet. De verwarming hoefde niet eens aan.”

143 bananendozen

Pieter en Willy beginnen elk jaar op zes december met het versieren van de woning. Meteen na Sinterklaas. In hun opberghok staan maar liefst 143 bananendozen gevuld met kerstornamenten. ,,Er past geen kerstbal meer bij”, zegt Pieter. Het versieren is een heel proces. Tot kerstavond voegt het stel dagelijks iets toe. Vandaag moeten de kleine kerstmannen de tuin in. De doos staat al klaar.

De aanstichter van de obsessie? Dat is Willy. ,,Mijn moeder was een Engelse.” Dan weet je het wel. Bij Pieter thuis stond vroeger gewoon een kerstboom en hooguit een kerststukje op tafel. ,,Toen wij 52 jaar geleden trouwden is de ellende echt begonnen”, zegt hij lachend. Maar hij klaagt niet. ,,Ik hou ervan. Het is een uit de hand gelopen hobby.”

Dennentakken

Elk jaar moet het beter en groter. Zo hing Pieter een paar jaar geleden overal echte dennentakken op. ,,Stond hartstikke mooi”, zegt zoon Nanko. ,,Maar rond oud en nieuw waren de takken een beetje droog. Hier in Beijum wordt heel wat afgeknald en nadat de buurman een ratelband afstak, waren de takken kaal en hadden wij allemaal dennennaalden in onze nek.”

Het huis van de familie Mulder is in de wijde omgeving bekend. Jaren geleden stopten er zelfs busjes van het bejaardentehuis voor de deur. Die kwamen dan even kijken. Dat gebeurt nu niet meer, maar er staan wel vaak mensen voor het raam. ,,Als ze vragen of ze even binnen mogen kijken, dan mag dat”, zegt Willy. ,,Dat vind ik alleen maar gezellig.”

Dagje ouder

Er hangt dit jaar minder versiering omdat het stel een kleine kat in huis heeft. ,,Dat beest klimt overal in. Daarom staat er geen kerstboom dit jaar.” Het decoreren gaat tegenwoordig ook wat langzamer. ,,We worden een dagje ouder hè”, zegt Willy. ,,We hebben nu veel hulp nodig.”

Gelukkig helpt de familie graag. Want hoewel Nanko een beetje lacherig doet over de uitspattingen van zijn ouders, vindt hij het ontzettend gezellig. ,,Het hoort er gewoon bij. En ze maken prachtige dingen. Een keer kwam ik thuis en stond pap op een stoel latjes op het plafond te timmeren. Ik dacht dat hij gek geworden was”, zegt hij. ,,Toen ik een dag later langskwam zag ik pas wat het was. Een heuse sterrenhemel.”

Drie Koningen

Hij, zijn twee zussen en de kleinkinderen genieten ontzettend van het uitbundige kersthuis. Tot Drie Koningen. Dan gaan de lampjes uit en kan het inpakken beginnen.

Is het huis dan niet hartstikke kaal? ,,Ja, dat vind ik echt vreselijk”, zegt Willy. Maar dat duurt nooit lang. De familie heeft namelijk ook een paar dozen paasversiering boven. ,,En ook voor de herfst, Halloween, Sint Maarten en natuurlijk Sinterklaas.”

Nieuws

menu