Kersverse stichting moet industrieel erfgoed in Appingedam redden

De ouderwetse kalkoven aan de Dijkhuizenweg moet er weer net zo keurig uitzien als vroeger. Dat is de allereerste missie van de nieuw opgerichte stichting tot Behoud van Industrieel en Cultureel erfgoed Stad Appingedam (BICSA).

De kalkoven op het terrein van de Stadswerf in Appingedam.

De kalkoven op het terrein van de Stadswerf in Appingedam. Foto: Archief/Jan Zeeman

Een zuivelfabriek, een vlasfabriek, een strokartonfabriek, de Bronsmotorenfabriek: Appingedam stond vroeger vol met industrie. Op sommige plekken is dat nog goed te zien, zoals bij de Dijkhuizenweg. Daar staat een grote bakstenen oven. Een restant uit een tijd waarin hier kalk werd gemaakt van schelpen uit de Waddenzee.

Losse stenen

De oven is een rijksmonument, maar is niet meer in al te beste staat. ,,Er vallen stenen uit, er zit gaas omheen en je mag er niet te dichtbij komen’’, zegt voorzitter Hans Meijer van de nieuwe stichting BICSA.

Dat is zonde, vindt Meijer, want hij weet door zijn werk met de rondvaartboot in Appingedam dat toeristen en mensen uit de regio best nieuwsgierig zijn naar de enorme oven. ,,Er ligt een steiger, waar we de boot kunnen aanleggen. Dus als het er weer goed uitziet, kunnen we hier bijvoorbeeld rondleidingen geven.’’

Mede daarom besloot Meijer samen met Erik Meijer als secretaris, Jaap Pilon als penningmeester, en Martinus van Hoorn als bestuurslid, een stichting op te richten om de oven te restaureren.

Gemeente staat positief tegenover het plan

De gemeente Appingedam staat positief tegenover het plan om de kalkoven op te knappen. Het rijksmonument staat op het terrein van de werf van de gemeente. Er moet worden gekeken hoe de oven kan worden opgeknapt, zonder dat de Stadswerf daar last van ondervindt. De gemeente is met de nieuwe stichting in overleg.

,,In 2012 lag er al een plan om de oven aan te pakken. Maar daar is toen niets mee gedaan’’, zegt Meijer. Dat plan moet worden vernieuwd. ,,We onderzoeken nu of we subsidie kunnen krijgen.’’ De restauratie kost een flinke duit. Hoeveel precies wil Meijer niet zeggen. ,,Maar ik denk dat het al gauw 200.000 euro kost.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu