Kevin (24) uit Leek opent ambachtelijke slagerij in binnenstad Groningen. 'Wij verkopen geen zwetsverhaal'

Op de voorgrond Kevin van der Veen. Hij is een van de jongste slagers van Nederland met een eigen zaak.

Een slagerij openen anno 2022? In het centrum van Groningen? Kevin van der Veen doet het. Vanaf zaterdag heeft hij zijn eigen zaak in de Steentilstraat. De relatief jonge ambachtsman houdt van zijn vak. In ook nog eens een bijzonder pand.

Een dag voor de officiële opening is het een drukte van belang in de nieuwe ambachtelijke slagerij. Een laatste rand wordt nog dicht gekit, de kip ligt in de marinade en de vitrines vullen zich langzaam met tapas en verse maaltijden.

‘Kennis en liefde voor het product’

,,Ik wil dat dit een moderne slagerij wordt. We gaan mee met onze tijd,” vertelt Kevin enthousiast. ,,Delicatessen, maaltijden en uiteraard alleen vlees van Nederlandse bodem. We willen weten waar het vandaan komt, waar het loopt, hoe het leeft.”

De slager hoopt dat Stadjers hun vlees bij hem of een collega komen kopen in plaats van de supermarkt. ,,Dat vlees is afkomstig van massaproductie. Uit Argentinië, Bulgarije en Ierland. De boeren waar ik inkoop zitten hier in de buurt. Ook als je maar één keer per week vlees eet moet je naar de slager. Daar is de kennis en liefde voor het product.”

‘Meer een luxeproduct’

Vanaf zijn zestiende is de inwoner van Leek niet meer weg te slaan bij het vlees. ,,Ik wist toen al dat ik dit wilde doen.”

Dat Kevin recht op zijn doel afgaat blijkt wel uit zijn bewijsdrang. In 2017 wordt hij Nederlands jeugdkampioen en op het Europees Kampioenschap in Parijs tweede. ,,Serieuze business. Een vakjury let op netheid, kwaliteit van het uitbenen, snelheid en vakkennis.”

In de slagerswereld is 24 extreem jong. ,,Maar ik ben er klaar voor. Vlees zal in de toekomst steeds meer een luxeproduct worden. Dus haal het dan bij een specialist. Wij verkopen geen zwetsverhaal. Hier geen meerdere keren ingevroren vlees, maar verse producten. Voor de maaltijden prakken we onze eigen aardappelen. We weten wat we verkopen.”

Pand Kroon Leverworst

Dat gaat allemaal gebeuren op een uniek adres. ,,Het pand is van Rieks Kroon.” De naam zal menig worstliefhebber gelijk bekend voorkomen. ,,Inderdaad, van Kroon Leverworst.” Ooit sponsor van voetbalclub BV Veendam. ,,Het pand waar we nu zijn was van 1872 tot 1979 ook eigendom van Kroon.”

In de jaren ’70 wordt het pand verhuurd aan slager Jan van Dijk die het pand uiteindelijk koopt. Na zijn overlijden in 2010 zet Rieks zijn zinnen op het pand, zodat het weer van ‘Kroon’ wordt. Nog geen twee maanden later slaat echter het noodlot toe. Op 18 juli 2012 breekt om 7 uur in de ochtend brand uit op de bovenverdieping van nummer 45. Het vuur is moeilijk te bestrijden en ook de panden aan weerszijden lopen zware schade op.

In 2016 liggen eindelijk de nieuwbouwschetsen op tafel en mede door archeologische opgravingen wordt pas in 2019 begonnen met de nieuwbouw.* De wens van Rieks Kroon komt uit: een slagerij op de plek waar zijn overgrootvader in 1870 begon. Kevin zet de traditie op zijn manier voort, getuige de slogan op het raam: ‘Nice to meat you!’

* (Bron: 150 jaar Kroon, Beno Hofman / Kirsten Otten)

Nieuws

menu