Kiel-Windeweer wil de zon collectief in het beschermde dorpsgezicht laten schijnen

Kiel-Windeweer heeft sinds deze maan een eigen energiecoöperatie. foto archief dvhn

Kiel-Windeweer heeft sinds deze maand een eigen energie coöperatie. Wie zelf niet in staat is (voldoende) groene stroom op te wekken kan zich inkopen in een collectief zonnedak.

De Kielster EnergieCoöperatie (KEC) stelt zich ten doel Kiel-Windeweer energieneutraal te maken. Door zelf energie op te wekken, maar ook door woningen in het dorp energiezuiniger te maken en zo in 2030 collectief van het gas af te zijn.

Vrijstaand, klein en zonder isolerende spouwmuur

,,Energie besparen is tenslotte nog altijd de beste manier van verduurzamen’’, zegt Peter Gerrits, secretaris van de KEC. ,,De huizen in Kiel-Windeweer zijn over het algemeen vrijstaand en relatief klein, terwijl een isolerende spouwmuur vaak ontbreekt.’’

Andere bestuursleden zijn Martiha Olbers en Roelf de Haan (voorzitter). De coöperatie kreeg van de provincie Groningen een startsubsidie van 10.000 euro.

Nog in onderhandeling over het dak

De KEC heeft een groot dak gevonden waarop zonnepanelen neergelegd kunnen worden. ,,Daarover zijn we nog in onderhandeling’’, zegt Gerrits, ,,dus ik kan nog niet zeggen waar dat is, maar we hopen daar eind september uit te zijn en een offerte te hebben.’’

Dat dak ligt buiten het beschermd dorpsgezicht dat Kiel-Windeweer is. De status van beschermd dorpsgezicht maakt dat het niet altijd mogelijk is om in het dorp zelf zonnepanelen op een dak te leggen of een windmolentje bij huis te plaatsen. En wie weet welke mogelijkheden het Kieldiep op termijn biedt om energie op te wekken.

Teruggave energiebelasting

De Kielster coöperatie leent deskundigheid van Groninger Energiekoepel (GrEK). De groene stroom wordt via Energie VanOns geleverd aan de deelnemende Kielsters die binnen de postcoderoos wonen. Door mee te doen maken zij aanspraak op teruggave van energiebelasting.

Gerritsen zegt dat het in Kiel-Windeweer minder hard waait dan op het Hogeland. ,,Dat is voor het opwekken van groene energie jammer, want een windmolen heeft dubbel het rendement van een zonnepaneel. Daar heb je niets aan als het ’s nachts donker is, terwijl een molen dan wel kan draaien.’’

Windmolen financieel minder gunstig

De KEC onderzoekt is of het mogelijk is om kleine windmolens van Enschede aan Zee (EAZ) uit Hoogezand op daartoe geschikte plaatsen in Kiel-Windeweer te plaatsen. ,,Financieel is zo’n molentje wel minder gunstig dan zonnepanelen’’, weet Gerrits.

Op 21 en 22 september houdt KEC informatiebijeenkomsten in De Amshoff in Kiel-Windeweer. Mensen kunnen zich laten informeren en inkopen.

Gerrits: ,,Dat kan ook interessant zijn voor mensen die al wel zonnepanelen op hun huis hebben, maar die onvoldoende capaciteit hebben om bijvoorbeeld ook een warmtepomp, mochten ze die willen installeren, op te laten draaien.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu