Kiel-Windeweer woedend om zoutwinplan Nedmag

Foto Dennis F. Beek

Machteloosheid, onbegrip en frustraties. Inwoners van Kiel-Windeweer liepen gisteravond over van emoties op een informatieavond van Nedmag.

De magnesiumzoutwinner uit Veendam wil tussen Kiel-Windeweer en Zuidlaarderveen een boorlocatie bouwen. En zout winnen betekent bodemdaling, daarover doet Nedmag niet geheimzinnig.

Dat is zelfs de aanleiding voor het slaan van nieuwe putten. Op de boorlocaties in Borgercompagnie en Tripscompagnie, waar sinds 1972 zout wordt gewonnen, is de maximaal toegestane bodemdaling van 69 centimeter eerdaags bereikt.

Geen aardbevingen

,,Zoutwinning veroorzaakt geen aardbevingen, wel bodemdaling’’, hield directeur Frans Goorman van Nedmag de bomvolle Amshoff in Kiel-Windeweer voor. ,,En als het waterpeil goed wordt beheerst, verkleint dat de kans op schade aan gebouwen.’’ Maar daar hadden de inwoners van Kiel-Windeweer geen boodschap aan. Zij zitten nog in de loopgraven met de NAM om 440 schademeldingen überhaupt erkend te krijgen. Nog een bedrijf dat bodemschatten komt halen, is wel het laatste wat ze willen.

Bewoners vrezen dat de NAM en Nedmag, actief in hetzelfde gebied, elkaar straks de schades aan woningen in de schoenen schuiven. ,,U krijgt de lusten en biedt ons in ruil daarvoor procedures aan’’, aldus een inwoner. ,,Geweldig mooie verhalen, maar maak het maar waar.’’

De woede zit diep. ,,Jullie wisten van tevoren dat hier een bom zou vallen’’, kreeg Goorman te horen. Zijn antwoord – ,,Wij realiseren ons dat dit absoluut gevoelig ligt’’ – kwam hem op hoongelach te staan.

,,Wij zien ook wel dat ons belang niet uw belang is’’, vervolgde Goorman, ,,maar we proberen elkaar te vinden.’’ Dat is echter niet de insteek van Kiel-Windeweer. ,,Wij zijn er meer dan klaar mee; hier komt geen zoutwinningslocatie. Snappen jullie dan niet dat Nedmag niet welkom is in Kiel-Windeweer?’’ Applaus.

Machteloos

Bij alle boosheid voelen de inwoners vooral machteloosheid. Dat ondanks alle procedures en inspraak- en beroepsmogelijkheden de boorlocatie er toch komt. Dat Goorman het geen gelopen race noemde – ,,Je kunt geen vergunning kopen’’ – werd weggehoond.

Nedmag belooft volgend voorjaar een tweede informatieavond te houden. Daarna start de inspraak, waarna in 2018 het winningsplan wordt aangevraagd. In 2021 wordt voor het eerst op de voorgenomen locatie geboord, waarna een of twee jaar later het eerste zout in Kiel-Windeweer kan worden gewonnen.

Nieuws

Meest gelezen

menu